the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. BGP Arquitectura
  6. 2018
  7. Nogal House / BGP Arquitectura

Nogal House / BGP Arquitectura

  • 11:00 - 5 November, 2018
  • Curated by Danae Santibañez
Nogal House / BGP Arquitectura
Nogal House / BGP Arquitectura, © The Raws
© The Raws

© The Raws © The Raws © The Raws © The Raws + 20

  • Architects

  • Location

    San Pedro Garza García, Mexico
  • Category

  • Authors Architects

    Bernardo Gómez-Pimienta, Luis Enrique Mendoza.
  • Area

    670.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

    • Collaborators

      Iván Rey, Moisés Hernández, César Gálvez, Alba Silva, Luis Felipe Márquez, Regina Nájera, Marianne Herrera, Mariana Hernández, Dahyanna Castillo
    • Constructor

      Canada Grupo Inmobiliario
    • Ligthning

      Luz en Arquitectura S.C.
    • Landscape

      Maritza Hernández
    • Plastic Work

      Eric Perez, Reinaldo Diaz Zesati, Edna Pallares, Javier Guadarrama, Manolo Cocho
    • Structure

      Sociedad de Diseño Estructural
    • More Specs Less Specs
    © The Raws
    © The Raws

    Text description provided by the architects. Paceful and monumental, the Nogal (Walnut) House adopts its name from the conditions defining its location in the site: it respects the existing surroundings by scattering patios around the walnut trees in the plot while the house adapts its contour to them.

    © The Raws
    © The Raws

    Each space is joined with the exterior through particular gardens where colors and textures match with furniture in steel, rattan and wood, also designed by bgp. The entrance to the house is through the middle level, where living, dining room and kitchen are located besides a home theater that, by opening and closing doors, could be an independent extra room for the house.

    Cortesía de BGP Arquitectura
    Cortesía de BGP Arquitectura
    Ground floor plan
    Ground floor plan

    A double height space connects this level with the upper library, studio and pool area with a grill. In the ground level, in touch with the patios, are the bedrooms and the family room, in a more intimate atmosphere.

    © The Raws
    © The Raws
    Longitudinal Section
    Longitudinal Section
    © The Raws
    © The Raws
    Cross Section
    Cross Section

    Sustainability had special considerations in the design. The use of insulated double-walls and glasses, and the presence of few windows facing south, help reduce solar heat to the interiors, minimizing HVAC requirements.

    © The Raws
    © The Raws

    Besides this, the use of crossed natural ventilation, the use of the ground as thermal mass insulation by burying the house partially, and the use of low maintenance vegetation, make an optimal use of water and electrical resources in the project.

    © The Raws
    © The Raws

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Nogal House / BGP Arquitectura" [Casa Nogal / BGP Arquitectura] 05 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904979/nogal-house-bgp-arquitectura/> ISSN 0719-8884
    © The Raws

    诺加尔别墅 / BGP Arquitectura

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.