All
Projects
Products
Events
Competitions

De Lakfabriek / Wenink Holtkamp Architecten

De Lakfabriek / Wenink Holtkamp Architecten

© Tim van de Velde © Tim van de Velde © Tim van de Velde © Tim van de Velde + 30

The Netherlands, The Netherlands
  • Developer Industrial Heritage

    Boei
  • Contractor / Developer

    Nico De Bont TBI
  • Constructor

    Vianen Bouwadvies
  • Building Advice

    K+
  • Mechanical Installation

    Van Thiel Optimaal
  • Electrical Installation

    Copal
More Specs Less Specs
© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

Text description provided by the architects. De Lakfabriek is part of the former leather factory complex KVL, which for years was one of the largest leather producers in Europe. De Lakfabriek initially served to paint the leather sheets, subsequently it functionated as a technical service. In 2001 the company ceased operations and closed their doors.

Site Plan
Site Plan

Since then, the factory complex have been largely restored, redesigned and has been unfolding itself into a lively and attractive area. De Lakfabriek is the first repurposed building on the site with a residential destination; the building has been transformed by Wenink Holtkamp Architects on behalf of BOEi and Nico de Bont TBI.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

Industrial character
The building, designed in 1925 by architect A. Benoit, is characterized by an unambiguous brick architecture. The rigid division of the façade openings and the vertical brickwork elements results in a rhythmic facade.

Before
Before
© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

Preserving the industrial character of the former factory building was one of the core values of the transformation. This is exemplified by the raw concrete structure which has been left visible as much as possible in the interior of the housing units.
The industrial look is maintained in the façade by the use of new slender aluminum window frames with a classic profile that refer to the original steel window frames, which unfortunately could not be preserved.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

Housing
By adding a glass extension to the roof an extra building layer is created. The modern and minimalistic structure clearly distinguishes itself from the existing architecture through language and materialization, but suits itself in a natural way into the whole. On the top floor, roof terraces are created by placing the extension backwards in relation to the existing façade.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

The 25 living units are realized in three different types: studios, apartments and ground-based homes. The layout of each house is designed in consultation with the future residents, accompanied by Wenink Holtkamp Architecten. This concept resulted in a colorful range of housing types, "The house as a custom-made suit for the residents."

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde
Before / Ground floor plan
Before / Ground floor plan
© Tim van de Velde
© Tim van de Velde
After / First floor plan
After / First floor plan

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Oisterwijk, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "De Lakfabriek / Wenink Holtkamp Architecten" 29 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904708/de-lakfabriek-wenink-holtkamp-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.