Duke Student Wellness Center / Duda|Paine Architects

Duke Student Wellness Center / Duda|Paine Architects

© Robert Benson Photography © Robert Benson Photography © Robert Benson Photography © Robert Benson Photography + 22

  • Lighting Designer: Cline Bettridge Bernstein Design
  • Contracting: Gilbane Building Company
  • Structural/Landscape/Civil Engineering: Stewart, Inc.
  • Mep Engineering: Newcomb & Boyd
  • Healthcare Consultant: MHTN
  • Construction: Gilbane Building Company
  • Av Equipment/Electronics/Software: Kontek Systems
  • Client: Duke University
More Specs Less Specs
© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography
Ground floor plan
Ground floor plan

Text description provided by the architects. The Center weaves health and wellness together into everyday student life, with Student Health, Nutrition, Counseling and Psychological Services, Wellness and Case Management programs coming together under one roof. This innovative new facility both answers the needs of clinical care and expands the role of wellness in ensuring healthy students. Strategically situated between athletics, student services and residential complexes, the building abuts Duke historic forest’s and a primary campus circulation path.

© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography

The design’s transparent two-story entry brings natural light into the building and allows for views of the outdoors. To minimize the project’s environmental impact, oak harvested from the site was used extensively for interior surfaces and exterior seating.

© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography
Axonometry 01
Axonometry 01

A contemplative garden reinforces connections to nature and extends to campus pathways. A monumental entry stair follows a translucent wall up through the lobby to celebrate the intersection of care, prevention and social interaction in achieving wellness.

© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography

Public and private functions are layered—the entry is open, but presents circulation options for students seeking care, privacy, socializing or wellness programs.

© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 305 Towerview Rd, Durham, NC 27710, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Duke Student Wellness Center / Duda|Paine Architects" 02 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904664/duke-student-wellness-center-duda-paine-architects/> ISSN 0719-8884
© Robert Benson Photography

杜克学生健康中心 / Duda|Paine Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.