All
Projects
Products
Events
Competitions

11 Jalan Insaf / FOMA Architects

11 Jalan Insaf / FOMA Architects

© Joseph Goh © Joseph Goh © Joseph Goh © Joseph Goh + 17

Houses  · 
  • Architects Authors of this architecture project FOMA Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    DAIKIN, Molteni & C, Olivary, Sunlight Luminaires, Villeroy & Boch, Zucchetti
  • Lead Architect

    Terence Tan
More Specs Less Specs
© Joseph Goh
© Joseph Goh

Text description provided by the architects. The 2 story dwelling house sits on a trapezium-shaped plot of land with a narrow frontage. The owner's brief was to maximize the built-up area to cater to the family of 6, and at the same time provide a swimming pool while maintaining the existing genius loci of the place - a reclusive green microcosm. The house comprises two inward-facing volumes overlooking a pool in the center, forming an H-shaped orientation plan which captures the North-South prevailing breezes.

© Joseph Goh
© Joseph Goh

The living, dining, staircase and lift areas are arranged around the swimming pool, dividing the spaces into 2 blocks, which forms the house main visual and spatial center. Lush greenery and trees are planted around the perimeter to provide a natural privacy enclosure from the prying eyes. Timber louvers are used to clad the external elevation of the 2 volumes to provide greater privacy and shade from the East-West sun.

Section A
Section A

The ground floor landscape is further enhanced by the cascading water feature that flows from the entrance to the surrounding living area. Adjoining terraces and open decks blurred the lines between indoor and outdoor spaces, creating spaces with an amazing nature greenery view for family gatherings. To allow for plenty of breezes into the house, the staircase which wraps around the glass lift was designed as an open staircase with a huge overhanging roof.

© Joseph Goh
© Joseph Goh
© Joseph Goh
© Joseph Goh

A sizable opening on the 1st-floor slab was also created to bring in sunlight, rain, and fresh air to the courtyard and family entertainment area located in the basement. On the higher levels, pockets of green are strategically designed throughout the house to bring nature and tranquility into the space. Each room either has windows with a view to the green or an accessible roof garden terrace.

Section B
Section B

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "11 Jalan Insaf / FOMA Architects" 25 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904653/11-jalan-insaf-foma-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.