the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Architecture
  4. China
  5. Approach Design
  6. 2018
  7. Second Stage of Hangzhou Cloud Town Exhibition Center / Approach Design

Second Stage of Hangzhou Cloud Town Exhibition Center / Approach Design

  • 20:00 - 9 October, 2018
Second Stage of Hangzhou Cloud Town Exhibition Center / Approach Design
Aerial view of second-stage. Image © Lianping Mao
Aerial view of second-stage. Image © Lianping Mao

Part of east facade. Image © Lianping Mao Undulating rooftop runway. Image © Lianping Mao People can easily access the roof through the grass slope which would naturally attract people to rest and stopover. Image © Lianping Mao ‘Sneak-peek’ of the couple from the grass slope . Image © Lianping Mao + 45

  • Architects

  • Location

    Yunxi County, Hangzhou, China
  • Architect in Charge

    Di Ma, Xin Jin, Lianping Mao, Sheng Jiang
  • Design Team

    Jiangliang Zhang, Weifen Sheng, Yang Wang, Mengjun Mao, Hao Wu
  • Area

    66680.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Collaborator

    Zhejiang Province Institute Of Architectural Dsign And Research
  • Construction

    Zhejiang Provincial Yijian Construction Group., Ltd.
  • Structural Design

    Jian Jiao, Yunjun Lu, Wuqian Feng, Guozhi Peng
  • Foundation Pit Enclosure Design

    Xingwang Liu, Binhe Li, Guoqiang Cao, Zhengbo Sun
  • Heating and Ventilation Design

    Li Zhang, Jinhua Chen
  • Electrical Design

    Yin Zhu, Tao Wang
  • Water System Design

    Nianen Wang, Tuo Wu, Run Wang
  • Intellectualized Design

    Jun Wu, Beite Zheng
  • Landscape Design

    Ying Li, Daoqing Chen, Bo Gui, Shijie Zhang, Hongyang Liu
  • Curtain Wall Design

    Jiangfeng Ni, Xiaofeng Ni
  • Architectural Sign Design

    Lili Liu, Zhiping Hao
  • Floodlighting Design

    Xiaolin Fang, Fangwei Tao
  • Interior Design

    Runwu Fang, Jianle Chen, Yin Zhao
  • More Specs Less Specs
Citizens exercising, roaming and resting on the roof. Image © Lianping Mao
Citizens exercising, roaming and resting on the roof. Image © Lianping Mao

Text description provided by the architects. The project lies in the birthland of characteristic towns——Cloud Town, Hangzhou. For actively embracing imagination, a once unfinished industrial park has now become the industrial hub of cloud computing, big-data and artificial intelligence. The ‘Computing Conference’ held in autumn every year has become the largest-scale scientific and technological fiesta. Oddly enough, the conference was held outdoors several years in a roll simply because of the ‘impropriety’ of available venues. Of course, by no means does ‘impropriety’ suggest those venues were inferior in terms of size or grade, it’s just that the conference founders didn’t want to see people’s imagination being constrained by a venue. Therefore, as the designers of the exhibition center, we intended to break away from past experience and the ‘desire to create’, contemplating and making breakthroughs from its origin instead of constructing yet another generic exhibition center on this land.

By nature, an exhibition center is a vehicle for urban public cultural life. In fact, exhibition centers all over the country tend to adopt a pompous design, being pinned with the hope that their dimensions and unique looks could fully highlight the ambition of a city. However, from the standpoint of an individual, these features often intimidate people, so much so as to discourage them and detach from the life of the populace. Therefore, in the process of designing the first-stage of Cloud Town Exhibition Center in 2015, we came up with an atypical exhibition center design, abandoning specific models and so-called sense of ceremony, thus making the long-standing image of a ‘high above’ out-of-reach exhibition center nowhere to be found around here. The replacements are refreshingly concise exterior, blurred boundaries and a fully open space accessible for anyone.

First-stage project perspective drawing from southwest. Image © Lianping Mao
First-stage project perspective drawing from southwest. Image © Lianping Mao

The free, equal, easy and open experiences epitomize the town’s atmosphere, giving every visitor a sense of belonging and joy. In leisure time, large numbers of people come here every day to take a walk, rest, meet up and play around. Everywhere you can see their presence. There are even spontaneous shows going on. Therefore, the building turned from a makeshift structure into a permanent building representing the entrepreneurial spirit of the town.

The woven rod has blurred the boundary of the building, infusing the inner space with air and sunshine as natural materials. Image © Lianping Mao
The woven rod has blurred the boundary of the building, infusing the inner space with air and sunshine as natural materials. Image © Lianping Mao
The woven rod has blurred the boundary of the building, infusing the inner space with air and sunshine as natural materials. Image © Lianping Mao
The woven rod has blurred the boundary of the building, infusing the inner space with air and sunshine as natural materials. Image © Lianping Mao
A relaxing and stress-free atmosphere is being created inside the building. Image © Lianping Mao
A relaxing and stress-free atmosphere is being created inside the building. Image © Lianping Mao

Two years later, in 2017, due to the increased scale of ‘Computing Conference’, a three-times larger second-stage Cloud Town exhibition center was to be constructed opposite to the first-stage structure. Just when everyone expected an even larger ‘iconic’ building, we designed it as a short ‘3D-Park’. There was no modelling to begin with. It didn’t even strike people as a building. The plan caused instant controversy and opposition. However, hidden behind it was our reimagination of urban large-scale public building design paradigm, which had already gone above and beyond an exhibition center itself.

First/second-stage overall aerial view from northeast. Image © Lianping Mao
First/second-stage overall aerial view from northeast. Image © Lianping Mao
Part of east facade. Image © Lianping Mao
Part of east facade. Image © Lianping Mao

Today, almost every city owns an exhibition center, which requires the support of a huge amount of urban resources. However, only few people know that even the busiest exhibition centers merely have a usage rate of 40%, meaning that they lie idle at least 200 days a year. The usage rate of most other exhibition centers is below 10%. On the flip side, the inertial thinking and typical characters of traditional exhibition centers make them hard to be utilized in any other ways, causing a huge waste of resources invisibly. As such, we start to question ourselves: is it possible to facilitate ordinary people’s life on the premise of fulfilling the original functions of an exhibition center? Can higher resource utilization rate be achieved, by sharing the same body with other types of urban public facilities or by integration of some sorts?

Layered axonometric drawing
Layered axonometric drawing

Consequently, we first decided to reduce the building’s huge size, in order to dampen its ‘aggressiveness’, compressing this 66,000 square meters mega-structure to merely 6.6 meters tall. It presents itself as a huge low rooftop covered in lawn, giving it as low a profile as possible and attracting people to approach it.

‘Sneak-peek’ of the couple from the grass slope . Image © Lianping Mao
‘Sneak-peek’ of the couple from the grass slope . Image © Lianping Mao

All around the building sit a multitude of gentle grassy slopes, and thus the whole roof appears to be an extension of the horizon, openly welcoming people to walk onto the rooftop. In comparison to raising up the building and returning the bottom level to the public in the first-stage design, the second stage design returns all the land occupied by the building to the public, in a more intriguing and environmentally-friendly ‘3D-Park’ manner.

Schematic section
Schematic section

Looking at both designs, one is ‘light’ and the other is ‘heavy’. People enter from the bottom of one building, then exit on top of the other without realizing it. A harmonious and interesting dialogue is thusly initiated at the same site.

View of the rooftop garden from the first-stage open floor. Image © Lianping Mao
View of the rooftop garden from the first-stage open floor. Image © Lianping Mao

In order to control the height of the roof so that people can easily access, the design embedded one-third of the 9-meter-high exhibition hall underground, which makes people walk down when entering the venue. This has created a strong contrast from the ceremonial large step of the previous convention centers. The building almost filled the entire second phase due to the low building height, and both building density and greening ratio break through the existing design specifications (even if the roof was covered with green land, it could only convert 20% of the total greening demand). This idea has once again suffered a huge controversy, and several times it was asked to overthrow and redo it. Fortunately, Hangzhou City is willing to accept the imagination and listen to the architect's ideas, even more willing to create more benefits for the people's livelihood. Under the concerted efforts, this several-time "death penalty" plan passed the various approvals in a reasonable and compliant manner.

People can easily access the roof through the grass slope which would naturally attract people to rest and stopover. Image © Lianping Mao
People can easily access the roof through the grass slope which would naturally attract people to rest and stopover. Image © Lianping Mao
People can easily access the roof through the grass slope which would naturally attract people to rest and stopover. Image © Lianping Mao
People can easily access the roof through the grass slope which would naturally attract people to rest and stopover. Image © Lianping Mao

The rooftop isn’t just a park. We also introduced ten-odd types of fun-having facilities such as football field, watchtower, sand pit, studio theatre, roller skating platform, community vegetable garden, pavilion and hopscotch, all of which are joined by a 760 meters long winding rooftop runway. All these seemingly non-exhibition-center-related designs attract numerous top-level conferences to be held here. On usual days, large numbers of people come here every day to exercise, rest and play around. With spontaneous community activities such as township concert, football match, carnival and marathon going on, the exhibition center has become the place to be for workers and inhabitants of the town on a daily basis.

Rooftop football field and track. Image © Lianping Mao
Rooftop football field and track. Image © Lianping Mao
Md-air runway. Image © Lianping Mao
Md-air runway. Image © Lianping Mao

We also preinstalled a large number of ports beneath the lawn. Should people possess interesting ideas, they can simply uncover the lawn and plug in like LEGO. The free development of the building and activities taking place here can both benefit from this. We wish this building would never limit the imagination of its users.

Mobile cabin, community garden. Image © Lianping Mao
Mobile cabin, community garden. Image © Lianping Mao
Community Garden. Image © Lianping Mao
Community Garden. Image © Lianping Mao

Today everyone is talking about interconnecting and sharing, but it appears that all the connections are virtual connections, and all the sharings are alternate sharings. We are living in an age of extremely advanced social networking, but the opportunities for people to truly get to know each other are fewer and fewer. We are in an age of ‘universal interconnection’, and we are ignoring the quintessential interconnection——interconnection between people. We wish to design this attractive open place to encourage people to get out of their home and their office and come to this park to embrace nature. We wish people could meet here and develop all sorts of interesting stories.

Children’s BMX game, Teenagers’ aircraft model training. Image © Lianping Mao
Children’s BMX game, Teenagers’ aircraft model training. Image © Lianping Mao

The rooftop park extends all the way to the sink-style square at the main entrance, in conjunction with half-enclosing stairs, creating a round-the-clock studio theatre.

Sink-style square at the entrance. Image © Lianping Mao
Sink-style square at the entrance. Image © Lianping Mao

In the corner, previously monotonous freight ramp has been redesigned into an undulated origami shape. People utilize it in all sorts of ways——a roller-skate platform for the youngsters or a slide for kids.

Freight ramp transformed into a teenager's roller-skate platform. Image © Lianping Mao
Freight ramp transformed into a teenager's roller-skate platform. Image © Lianping Mao

The interior of the building no longer serves solely as an exhibition hall. Through integration of space and functions, we confer upon it a new property – ‘Sports-Warehouse’. In absence of a conference, the exhibition hall can be immediately transformed into facilities for a series of sports such as basketball, badminton, table tennis, fitness training and etc., with the addition of closet, showering and professional mechanical/electrical equipment, making it a hustling and bustling place every day. So much so that the demand is well in excess of its capacity.

The exhibition hall has become the town’s ‘sports warehouse’. Image © Lianping Mao
The exhibition hall has become the town’s ‘sports warehouse’. Image © Lianping Mao
The exhibition hall has become the town’s ‘sports warehouse’. Image © Lianping Mao
The exhibition hall has become the town’s ‘sports warehouse’. Image © Lianping Mao

This is an unprecedented trial. Although it is roughly the same place and construction scale, the end result is not only an exhibition center but also the first public park and stadium for the town. Furthermore, it injects new vitality and infinite possibilities into the town. Looking back on the whole design, it has neither eye-catching exterior, nor complex and costly technique, nor obscure and esoteric ideas. The open, compound and civic design alone makes it the most popular place in town, maximizing the public value of urban resources behind the building. The design is an active imagination of and bold attempt at the urban public building design paradigm under the requirements of the new era. The project has come a long way, here is our special thanks to all the decision-makers and participants for your understanding, support and industrious contribution.

Rooftop theatre and bleacher. Image © Lianping Mao
Rooftop theatre and bleacher. Image © Lianping Mao

View the complete gallery

About this office
Approach Design
Office
Cite: "Second Stage of Hangzhou Cloud Town Exhibition Center / Approach Design" 09 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903443/second-stage-of-hangzhou-cloud-town-exhibition-center-approach-design/> ISSN 0719-8884
Aerial view of second-stage. Image © Lianping Mao

杭州云栖小镇会展中心二期 / 靠近设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.