the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Cavill Architects
  6. 2016
  7. Gibbon Street / Cavill Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Gibbon Street / Cavill Architects

  • 20:00 - 3 October, 2018
Gibbon Street / Cavill Architects
Gibbon Street / Cavill Architects, © David Chatfield
© David Chatfield

© Christopher Frederick Jones © David Chatfield © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones + 19

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. Inspired by architecture with veneration for the past, the added structures at Gibbon Street were imagined as a series of relic-like garden walls repurposed to accommodate a practical living environment. The philosophy implicit in this concept is the suspension of time, a wild experience, distinguished from the regularity of the modern built environment.

© David Chatfield
© David Chatfield

Beginning at the front, the garden walls meander under the existing cottage and finish at the rear of the site. Flanking internal and external areas, the walls dictate the experience of the observer – encouraging a slower pace, directing their focus to the landscape. The added structures were conceived with a civic contribution in mind, particular attention was paid to the character of the streetscape and preservation of the landscape.

Sectional Perspective
Sectional Perspective

Rather than opt for the schematic, open-plan design of the contemporary renovated Queensland workers cottage – with its ambiguous arrangement of living spaces – the formalized living, sitting and dining areas are compartmentalized, each room dedicated to their function. The notion of a genuinely external experience runs counter to the traditional plan of a Queensland worker cottage, where the living areas often sit alongside an external deck, causing an unnecessary friction: the two spaces create a singular experience. The plan here was to subvert that contradiction and design rooms with specific and distinctive experiences. The same concept applies to the external areas and landscape, although enjoyed less frequently, they provide a genuinely external living experience.

© David Chatfield
© David Chatfield

Brisbane is increasingly impacted by major weather events and flooding is amplified by the use of hard, impervious surfaces and building materials. This is evident on adjoining lots at Gibbon St where entire landscapes have been lost to impermeable surfaces. The house actively prioritizes permeability and the catchment of rainwater. Mindful of its impact on the character of the street, the renovation preserves features typical to the pre-war workers' cottage.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
Cross Section
Cross Section
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Particular care was taken in the way the garage door was integrated so as to not overburden the streetscape; a timber screen provides visual relief, friendlier than the opaque garage door of modern renovations, it mediates more delicately between public and private space. Gibbon St. is located in New Farm, Brisbane’s “little Italy” – the rendered concrete structure is a nod to the building precedents set by Italian migrant settlers. It is an attempt to legitimize the conflict between the timber and tin workers cottage and the ‘Mediterranianised’ migrant housing that was a crucial part of the post-war settlement.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

View the complete gallery

About this office
Cavill Architects
Office
Cite: "Gibbon Street / Cavill Architects" 03 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903083/gibbon-street-cavill-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.