We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Gym Plouha / Studio 02 Architectes

Gym Plouha / Studio 02 Architectes
Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Beam
© Luc Boegly

Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Concrete, Steel, BeamGym Plouha / Studio 02 Architectes - FacadeGym Plouha / Studio 02 Architectes - WindowsGym Plouha / Studio 02 Architectes - Facade+ 17

Plouha, France
More SpecsLess Specs
Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Facade
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. The project of building a sports facility in the municipality of Plouha posed the following challenge: how to install this multifunctional complex in the site’s unique topography, all the while maintaining its connection to the existing gym, its accessibility, and its public convenience?

Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Beam, Windows, Steel
© Luc Boegly
Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Image 13 of 17
Lower Floor Plan
Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Facade
© Luc Boegly
Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Image 14 of 17
Upper Floor Plan
Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Windows
© Luc Boegly

The pre-determined position for the building’s installation followed a north-west/south-east layout, which inspired the creation of two distinct and clear accesses: the public entrance from the forecourt located on the north, and the athletes’ entrance located on the south.

Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Facade
© Luc Boegly

The other unique aspect of this project is that it was buried nearly three meters (2.85 m) in the section that runs along the street on the plot’s north side. This distinctive characteristic greatly reduces the project’s visual impact and presents it on a more domestic scale. Ultimately, the project must not dominate the street but rather, reveal it, underscore it, and thus enhance the entrance to the city.

Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Concrete, Steel, Beam
© Luc Boegly

Furthermore, the facility needed to symbolize the sector’s athletic dynamism. It, therefore, opens widely toward the city center, unveiling a breathtaking view from the public space. A canopy protects the entry forecourt and provides a shelter for bicycle parking.

Gym Plouha / Studio 02 Architectes - Image 9 of 17
© Luc Boegly

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:22580 Plouha, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gym Plouha / Studio 02 Architectes" 02 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903032/gym-plouha-studio-02> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.