All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Porter Architects
  6. 2018
  7. Ballarat East House / Porter Architects

Ballarat East House / Porter Architects

  • 18:00 - 1 October, 2018
  • Curated by Fernanda Castro
Ballarat East House / Porter Architects
Ballarat East House / Porter Architects, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 51

  • Architects

  • Location

    Ballarat, Australia
  • Category

  • Lead Architects

    Nathan Porter
  • Other Participants

    McClellands Engineers, Lighthouse Building Surveyors, Abbott Builders
  • Budget

    $400,000 AUD
  • Area

    200.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. On the fringe of southern regional city Ballarat (Victoria, Australia) on a native treed half acre plot looking over the regional city, this house sits in its environment engaging every element of its site.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

A seasonal and 24-hour experience, it engages the winter months with beautiful natural light and views out to changing weather patterns. In summer the raised platform and large open areas accommodate natural ventilation whilst the large interior courtyard is protected from the elements and becomes a second living zone. At night the bedrooms look out over the city lights through large glazed areas and welcome the melancholy non-direct morning light through the eucalyptus trees to greet the day ahead.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

A strict tight building envelope within a native vegetation and koala overlay governs the built footprint. The house is organised into 4 areas, namely a central transitional entry circulation zone, a public living zone, a private sleeping/ amenity area and a large private courtyard (which all other zones circulate).

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The house is wrapped in a locally sourced vertically clad native Australian hardwood board and batten cladding. This emulates its vertically native treed environment whilst light and shadow change on the three-dimensional cladding throughout the days progress. The two main living/ private pavilions are defined by a dark stained Australian hardwood ship lap vertically clad entry/ circulation area enlivening the architectural experience from the hideaway laneway view. The passerby pedestrian is welcomed with an unassuming surprise in a neighborhood of common suburbia. Internally, a similar theme of textures continues. Locally sourced recycled Australian hardwood floorboards line the floor, whilst un-apologetically character filled native hardwood joinery celebrates the craft of local tradesmen and qualities of local wood. Travertine stone in the kitchen picks up on the warm tones but shows many layers of geology adding to the experience of the material.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

View the complete gallery

About this office
Cite: "Ballarat East House / Porter Architects" 01 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902947/ballarat-east-house-porter-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.