Zoom image | View original size
On the fringe of southern regional city Ballarat (Victoria, Australia) on a native treed half acre plot looking over the regional city, this house sits in its environment engaging every element of its site. A seasonal and 24-hour experience, it engages the winter months with beautiful natural light and views out to changing weather patterns. In summer the raised platform and large open areas accommodate natural ventilation whilst the large interior courtyard is protected from the elements and becomes a second living zone. At night the bedrooms look out over the city lights through large glazed areas and welcome the melancholy non-direct morning light through the eucalyptus trees to greet the day ahead. A strict tight building envelope within a native vegetation and koala overlay governs the built footprint. The house is organised into 4 areas, namely a central transitional entry circulation zone, a public living zone, a private sleeping/ amenity area and a large private courtyard (which all other zones circulate). View more View full description
Share Share