the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. France
  5. Brenas Doucerain Architectes
  6. 2018
  7. Nursery School at Roches de Condrieu / Brenas Doucerain Architectes

Nursery School at Roches de Condrieu / Brenas Doucerain Architectes

  • 02:00 - 26 September, 2018
Nursery School at Roches de Condrieu / Brenas Doucerain Architectes
Nursery School at Roches de Condrieu / Brenas Doucerain Architectes, © studio erick saillet
© studio erick saillet

© studio erick saillet © studio erick saillet © studio erick saillet © studio erick saillet + 19

  • Collaborators

    betrec INGENIOR structure, économie, vrd et opc
  • Client

    Mairie des roches de condrieu
  • More Specs Less Specs
© studio erick saillet
© studio erick saillet

Text description provided by the architects. The site of the project is that of the courtyard of the current school group located in the center of town, dense tissue organized around the place of arms. The outdoor area reserved for elementary school children is closed between a dead end in the west and the existing Jules Ferry building in L to the east and north. Two beautiful plane trees inhabit this space.

© studio erick saillet
© studio erick saillet
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© studio erick saillet
© studio erick saillet

Traditional local rural architecture is built of rammed earth. The facade walls along the impasse, now demolished, had once been built with this local resource. The school group dating from the nineteenth century is built in masonry and the town hall located across the street. The new nursery school slips into an existing dense fabric, with a shoehorn, gently, between adobe walls and plane trees.

© studio erick saillet
© studio erick saillet
© studio erick saillet
© studio erick saillet

The project consists of a volume of R + 1 masonry and coated, slightly skewed to escape the plane trees of the yard. It is built along the impasse by a rammed wall forming basement which allows reconnecting with the vocabulary of the old walls, to implement an available resource on the spot, a clay and ocher earth.

© studio erick saillet
© studio erick saillet

On the courtyard side, a lower wooden structure leans against it and offers a covered space, the courtyard and an additional outdoor area, on the terrace, accessible to children for accompanied and supervised educational activities. It helps to decongest the yard on frequented during recess. It is deformed at the right plane trees to avoid their extended roots, slips under their rowing to enjoy their shade. The structural principle is simple and implements pieces of local solid wood, stacked, juxtaposed, superimposed, like the construction game for children. The upright timber uprights act as a sunshade in the east.

Section
Section

The organization of the spaces is done in a voluntarily long and stretched volume, which closes the courtside North while encroaching as little as possible on its surface. The distributive principle mono-oriented allows lighting the circulation naturally. Classrooms and activities are superimposed according to their decibel production; the changing room above the canteen, the library above the desks, the big classes above the little ones, and nothing above the restroom.

© studio erick saillet
© studio erick saillet

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nursery School at Roches de Condrieu / Brenas Doucerain Architectes" 26 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902644/nursery-school-at-roches-de-condrieu-brenas-doucerain-architectes/> ISSN 0719-8884
© studio erick saillet

夯土砖墙幼儿园 / Brenas Doucerain Architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.