We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Wenzhou Central Park Culture Club / Lacime Architects

Wenzhou Central Park Culture Club / Lacime Architects
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

Exterior. Image Courtesy of Xingzhi ArchitectureExterior. Image Courtesy of Xingzhi ArchitectureExterior. Image Courtesy of Xingzhi ArchitectureInterior: Reception Area. Image Courtesy of Xingzhi Architecture+ 53

Wenzhou Shi, China
More SpecsLess Specs
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

Text description provided by the architects. The project is located at Sanyou Road, Lucheng District, Wenzhou City, just one road from the city axis of "City Government - Century Square". The land is long and narrow, backed by high-rise residential quarters and facing the green axis park. In the same position as this billboard, a R&F Central Park Club will be built to be used as a living room and cultural display in the city.

Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Layout
Layout
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

Building is poised to conform to the dynamic trend of the green axis, starting from the orientation facing the sky, and planning the future scenery for the existing and the high points.

Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

At the corner of the street, unlike the practice of flooding with commercial activities and advertisements, the building opened a corner that might have been closed by cantilever with more than 10 meters, capturing the city's landscape for the inner courtyard and providing a peep hole for passers-by to interact with the process of being watched in a dramatic way.

Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

Along the street, the intention of rocks is presented through sculptural forms, forming an unusual interface for places where people travel, breaking the same pattern.  Landmark effect will attract more people to inject vitality into the place.  The building itself has become the watcher of the bridge scenery, incorporating the impression of the green axis.

Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

A piece of paper is cut and folded to form a continuous skin and space. In fact, such an approach formally eliminates the boundary between walls and roofs and minimizes the impact of partitions and columns on the fluidity of the space.  Of course, this also puts forward unconventional requirements for the structure and curtain wall design.

Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Elevation
Elevation
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

The solid wall that runs through the west side of the whole building serves as the main shear wall to support it. The toilet area is designed as a cylindrical shear wall. In addition, three steel columns are concealed inside the stone curtain wall, and only one column in the room is exposed and used for modeling. 

Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

The secondary structure system adopts a combination of steel structure and curtain wall joist, and the facade glass curtain wall and roof aluminum plate share L - shaped curtain wall joist with a 250 * 60 mm lattice column section.  The concept of curtain wall design was introduced at the beginning of structural design, which not only saved structural cost but also simplified component size.

Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

The indoor space is mainly open, with an average height of 10 meters.  In order to improve the energy efficiency of the air conditioner, the air conditioner adopts a ground air outlet, so the ground structure is designed as a box-type foundation, a large number of equipments are built under the indoor floor, and the indoor space is also simplified.

Interior: Reception Area. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Interior: Reception Area. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Interior: Open Exhibition Area. Image Courtesy of Xingzhi Architecture
Interior: Open Exhibition Area. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Xinghua Rd, Lucheng Qu, Wenzhou Shi, Zhejiang Sheng, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wenzhou Central Park Culture Club / Lacime Architects" 20 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902146/wenzhou-central-park-culture-club-lacime-architects> ISSN 0719-8884
Exterior. Image Courtesy of Xingzhi Architecture

温州绿轴翡翠文化馆 / 上海日清建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.