the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Takeshi Hosaka Architects
  6. 2017
  7. House in Kozukue / Takeshi Hosaka Architects

House in Kozukue / Takeshi Hosaka Architects

  • 22:00 - 23 September, 2018
House in Kozukue / Takeshi Hosaka Architects
House in Kozukue / Takeshi Hosaka Architects, © Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.

© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc. © Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc. © Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc. © Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc. + 19

© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.

Openness of space / Necessary space and Surplus space
This is a house for a Christian couple and a newborn baby. The client had two wishes for the house: A common room where the family, Christian friends and neighbors can learn the Bible together and the client can practice the organ for Sunday services and outdoor space where both the family and visitors can enjoy natural light and wind while keeping enough privacy.

© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.

The house is located a gentle sloping corner lot on top of the small mountain in Shin-Yokohama. The site which had been parking lot is surrounded by two story houses and apartments. The house is placed at a part of the site while the other part is used for 5 rented parking lot and 2 private parking space facing to the 2 side streets. Existing vending machine is kept as it had been.

© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.

The house is as closed as possible against surroundings with the wall which has only an entrance door and minimum small windows on the surface to protect itself against the environment: sound of using the vending machine, car light at night, automobile exhaust and the voice of people using the parking lot, etc. The house has enough open feeling continuing from the street and town while it’s closed against surroundings.

© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.

The normally necessary living spaces (living room, dining room, kitchen, bedroom, children's room, etc.,) take only half area in this house. On the other hand, the semi-outdoor courtyard takes the other half area of the house. And the common room is the largest room. I found that a lot of surplus spaces (unnecessary spaces) are needed in this house to create an generosity to accept various visitors and action. While the house is generally personal living place, it is also public and holy place.

© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
Section
Section
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.

The wooden columns and primary beams which pass over the entire ceiling is painted brown and the secondary beams on them are painted white.11 skylights on the primary beam intersections cast cross-shaped shadows.

© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.

When the big windows facing the courtyard is opened, the courtyard gradually connects to the indoor and there is less border between both places. The house turns neither indoor nor outdoor.

© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
Plan
Plan
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.

The surplus spaces sometimes turn to be used to eat foods or read books like dining room or study room and the necessary spaces are released from being necessary and turn to surplus spaces. Necessary spaces and surplus spaces replace their roles each other from time to time. I would like to believe such gentle sequential spatiality as what architecture should be.

© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.
© Koji Fuji / Nacasa and Partners Inc.

View the complete gallery

About this office
Takeshi Hosaka Architects
Office
Cite: "House in Kozukue / Takeshi Hosaka Architects" 23 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902006/house-in-kozukue-takeshi-hosaka-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.