the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Loft
  4. Germany
  5. Bundschuh Architekten
  6. 2017
  7. Block+Void House / Bundschuh Architekten

Block+Void House / Bundschuh Architekten

  • 02:00 - 25 September, 2018
Block+Void House / Bundschuh Architekten
© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

© Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu © Laurian Ghinitoiu + 39

  • Architects

  • Location

    Michaelkirchstrasse 12, Berlin, Germany
  • Lead Architects

    Roger Bundschuh, Yannis Efstathiou, Michelle Gross , Fabian Schwade, Philipp Ockert
  • Structural Engineers

    ifb Frohloff, Staffa, Kühl, Ecker
  • Technical design

    Energiebüro Fuetterer und Ruppmann, Berlin
  • Area

    1100.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

Text description provided by the architects. The project is located in Berlin on a site bombed during the war, subsequently used as a storage site for segments of the Berlin Wall. It consists of two buildings, one housing the residence and exhibition spaces of an art collector, the other 6 loft apartments. It was organized in the form of a “Baugruppe”, a collective Building project.

Block+Void House / Bundschuh Architekten, © Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

The building concept is driven by our ongoing research into typologies of residential design. The complex has characteristics of free-standing suburban buildings and the typical Berlin tenement blocks, but references as well the French “hotel particulier”. All are translated and compressed into a dense urban context, where they explore the boundaries between the public and the private, the social and the intimate.

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

Breaking with the Berlin tradition of closed blocks with continuous roof lines, the ensemble consists of two buildings grouped around a public courtyard. Public space expands onto the plot; a large light installation entices passers-by into the courtyard where changing installations from the owner’s art collection provide unexpected encounters.

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

The stair tower acts as a vertical continuation of the horizontal public space on the ground level. As a semi-private communal area, it extends up to the individual front doors of the apartment units. By crossing a noticeable gap, the concept of the individual threshold is emphasized with a seamless continuity between the urban scale and the detail scale.

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

Each loft unit has three open exposures, connecting the living spaces to the streetscape through large, floor-to ceiling fixed glazing. “Tapestry doors” provide both ventilation and emergency egress openings.

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

The spatial concept evolves naturally out of an analysis of views the site offers. As a continuation of landscape concepts, these views are translated into the urban and architectural scale. On the urban scale, they reference and focus on the neighboring industrial chimneys and power plant structures. The spatial borders of the living spaces are shifted into the extended urban sphere, in a reference to the concept of the “borrowed landscape” found in English and Chinese landscape gardens.

Section
Section

On the architectural scale, the views define an interconnectivity between all spaces inside both the collectors house and the adjoining apartment units, thus creating a strong sense of closeness and neighborhood, of community and proximity.

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

The concept of “entre court et jardin”, originally used to describe the complex relationships of public and private spaces in French “hotels particuliers”, is referenced again in the spatial arrangement of the collector’s house: The counterpart of the public “court” on the street level is the private garden located on the roof, with the living spaces found in between. From the living spaces, directed views connect to both formal and informal outdoor spaces with different degrees of privacy.

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

The project, though seemingly minimalistic and abstract, thus functions at some complexity on many levels of urban and historic contextuality.

© Laurian Ghinitoiu
© Laurian Ghinitoiu

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Block+Void House / Bundschuh Architekten" 25 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902003/block-plus-void-house-bundschuh-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.