the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Mabire Reich
  6. 2018
  7. Puzzle House / Mabire Reich

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Puzzle House / Mabire Reich

  • 02:00 - 13 September, 2018
Puzzle House / Mabire Reich
Puzzle House / Mabire Reich, © Guillaume Satre
© Guillaume Satre

© Guillaume Satre © Guillaume Satre © Guillaume Satre © Guillaume Satre + 12

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

Text description provided by the architects. To extend a house, is to add an extra layer in an existing building, which sometimes allows to see the previous ones. The house we had to extend, close to the Procé park in Nantes, is a clear example of this layering process, picture of the time passing through the changing needs of the previous owners.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

At first a single floor one, this house was firstly extended aside and eventually partly raised up, questioning its ability to go under a third extension phase.  Instead of erasing this history, we completed the puzzle by raising up the initial building in order to form a new volume coherent with the first extension.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

We painted the facade with the aim of harmonizing this patchwork, nevertheless still readable by a careful observer. Then we add a wood mesh, giving a new character to the whole building while offering diverse relationships between the inside and the outside. The newly built upper floor is L shaped in order to divide the ground floor between a single and a double height.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

The entrance path is located under a low wood ceiling, causing a compression felling, enhanced by the wood grain’s drawing. Follows a decompression effect through the double height and the large glass wall, allowing the garden to enter into the house’s inner landscape.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre
Ground floor
Ground floor
© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

The wooden mesh proposes diverse relationships between the inside and the outside. Discontinued in front of chosen windows, it goes over the bathroom one, in order to filter views while enjoying the sunlight and having the possibility to ventilate, or over the living room’s ones to allow the air to enter without providing private views to the outside.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

View the complete gallery

About this office
Mabire Reich
Office
Cite: "Puzzle House / Mabire Reich" 13 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901884/puzzle-house-mabire-reich/> ISSN 0719-8884
© Guillaume Satre

拼图之家/ Mabire Reich

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.