All
Projects
Products
Events
Competitions

La Dacha Mountain Hut / DRAA

La Dacha Mountain Hut / DRAA

© Nico Saieh © Nico Saieh © Felipe Camus © Nico Saieh + 31

Las Trancas, Chile
  • Area Area of this architecture project Area: 140.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015
  • Photographs Photographer: Felipe Camus, Nico Saieh, Courtesy of DRAA
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: INGEPANEL
  • Collaborators

    Elsa Thevenaut, Magdalena Besomi
  • Constructor

    IDEAMADERA
  • Land area

    1/2 hec
  • Massive stove -KACHELOFE

    Nicolas del Rio, Alex Chernov
More Specs Less Specs
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. Located among native woodland overlooking the impressive Nevados de Chillan volcanic complex, La Dacha Mountain Hut is the result of a site-specific design that combines space programming with high thermal efficiency.
Towering above the canopy, the vertical V shaped dwelling aims to follow the sun path with generous openings towards the north and west.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The rooms organised top down from the more public to the private, prioritise the open plan of the top floor; a thorough design of a 3 ends overlapping pavilion, each of them directed to specific views.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

In terms of structure, the design follows the hybrid construction concept i.e. having a light highly insulated perimeter and a thermally massive core.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
Section + Elevations
Section + Elevations
© Felipe Camus
© Felipe Camus

In the middle floor is the entrance level that portrays a masonry stove or kachelofen, a wood stove that stores the required heat for the house in the thick brick walls, requiring a single load of wood a day with several benefits. This ancient technique common in central Europe becomes a prototype for Southern Chile where wood consumption and pollution are becoming crucial issues.

Cortesía de DRAA
Cortesía de DRAA

The refuge is moduled in an array 122 x 244 cmts, the measures of the SIP board system. The panel where brought on a single day and assembled swiftly onsite during the warm months.

© Felipe Camus
© Felipe Camus
© Felipe Camus
© Felipe Camus

In terms of materials, the design uses native Lingue wood for the interior cladding and on-site charred conifer planks following the yakisugi technique on the outside, mounted as a ventilated façade, adding insulation and preventing the use of chemicals. As a result, La Dacha follows passive design principles in a concentrated vertical highly insulated refuge that mingles among a pristine mountain landscape.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "La Dacha Mountain Hut / DRAA" [REFUGIO LA DACHA / DRAA] 10 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901581/la-dacha-mountain-hut-draa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.