the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. France
  5. Atelier Didier Dalmas
  6. 2013
  7. School Group Julie-Victoire Daubié / Atelier Didier Dalmas

School Group Julie-Victoire Daubié / Atelier Didier Dalmas

  • 09:00 - 22 September, 2018
School Group Julie-Victoire Daubié / Atelier Didier Dalmas
School Group Julie-Victoire Daubié  / Atelier Didier Dalmas, © Erick Saillet
© Erick Saillet

© Erick Saillet © Erick Saillet © Erick Saillet © Erick Saillet + 27

  • Construction Economy and Structural Engineering

    SNC Lavalin
  • Acoustics

    Acouphen
  • Landscaping

    Atelier Anne Gardoni
  • More Specs Less Specs
© Erick Saillet
© Erick Saillet

Text description provided by the architects. The objectives of the implantation of the project are multiple:

  • Maintain a built front along « Victorien Sardou Street » to maintain an urban alignment.
  • Develop a large south facing linear to meet the energy guidelines
  • Guarantee optimum sunlight for the photovoltaic panels required for this program, despite the presence of buildings of considerable height in the immediate environment.
  • Respect the adjoining green spaces by avoiding creating uncomfortable opposite.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

For this, we have positioned a building with a thick floor in the central part of the site. It integrates all the premises necessary for teaching. Perpendicularly, the restaurant, the technical rooms and the caretaker's house are positioned along the street. They have direct access from the street and are not consumers of delivery spaces on the plot. At the articulation of these 2 volumes is the entrance porch / forecourt of the equipment.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

The two main objectives that are requested in this project are:

  • The realization of a building with positive energy and,
  • The design of a school equipment with optimal functionality.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

These two objectives lead us towards the design of a compact and thick building. It is south facing and has a central patio. This device makes it possible to obtain remarkable thermal performance. Our desire is to develop the curriculum on 2 levels only. This guarantees a quality of operation.

This configuration offers the advantage of positioning the entire kindergarten on the ground floor.

Ground floor plan
Ground floor plan

The elementary part and the extracurricular pole are on the floor.

The orientation of the building offers a maximum of classrooms in the South (12 of 16). This simple volume is enhanced by a technical floor covered by a roof of photovoltaic panels. Its size is in line with the energy objectives.

This spanning allows to remain respectful of buildings and adjoining green spaces.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

The building takes the whole width of the plot and offers an entrance facade that integrates the porch and the forecourt. The other elements of the program (restaurant / housing / yard) allow continuity built on the street.

Despite its thickness, each room benefits from natural lighting thanks to the patio. It helps to guarantee the required natural light requirements. Also, the deepest rooms (classrooms / exercise rooms / gyms) benefit from additional light inputs. Skylights provide the dual function of natural lighting circulations and lighting of the backs of rooms.

© Erick Saillet
© Erick Saillet

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Atelier Didier Dalmas
Office
Cite: "School Group Julie-Victoire Daubié / Atelier Didier Dalmas" 22 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901251/school-group-julie-victoire-daubie-atelier-didier-dalmas/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.