All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. United States
  5. BVH Architecture
  6. 2017
  7. Wisner-Pilger Public Schools Addition / BVH Architecture

Wisner-Pilger Public Schools Addition / BVH Architecture

  • 16:00 - 5 September, 2018
  • Curated by Fernanda Castro
Wisner-Pilger Public Schools Addition / BVH Architecture
Wisner-Pilger Public Schools Addition / BVH Architecture, © AJ Brown
© AJ Brown

© AJ Brown © AJ Brown © AJ Brown © AJ Brown + 22

  • Architects

  • Location

    801 18th St N, Wisner, NE 68791, United States
  • Category

  • Project Architect

    Darin Hanigan
  • Project Manager

    Cleveland Reeves
  • Additional Project Team

    Joyce Raybuck, Jon Wiles, Amy Dishman, and Kaitlin Frankforter
  • Area

    55000.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

    • MEP Engineer

      Advanced Engineering Systems
    • Structural Engineer

      RO Youker Inc.
    • Civil Engineer

      REGA Engineering
    • Construction Manager

      Cheever Construction Co.
    • Client

      Wisner-Pilger Public Schools
    • More Specs Less Specs
    © AJ Brown
    © AJ Brown

    Text description provided by the architects. On June 24, 2014, EF-4 twin tornadoes ripped through the town of Pilger. The Wisner-Pilger elementary school located in Pilger was destroyed and the district had to respond quickly. Studies were done on the viability of rehabilitation of the 1909 building but the devastation was too great. The middle school and high school are located in Wisner but on different campuses. Studies explored a variety of options and in the end, moving all grade levels PreK-12 to one campus in Wisner was the best solution.

    © AJ Brown
    © AJ Brown

    The design of the project was driven by the unique pedagogy of the school district. A variety of spaces where designed to be tactile, break down long corridors, create connections to the outdoors, allow learning opportunities through the architecture and elevate the learning environment using natural diffused daylighting strategies. Natural materials, custom metal wall panels, trackable and writable surfaces, along with lots of glass are used to evoke a creative and engaging learning environment.

    © AJ Brown
    © AJ Brown
    First Floor Plan
    First Floor Plan
    © AJ Brown
    © AJ Brown

    Interpretative corridor walls elevate math, geography, and languages into interactive walls that help contextualize classroom activities. The building structure is a glue laminated exposed structure to allow a first-hand investigation of how the building functions while also bringing a warmth and natural material into the learning environment.

    © AJ Brown
    © AJ Brown

    Natural daylighting strategies bring ample light into the classrooms and resource spaces. In-depth design options were analyzed to determine the optimal mix of diffuse skylights, clear windows, and windows veiled with a perforated metal screen. The exterior shell of the building was examined to determine the appropriate amount of wall insulation and window ratios to optimize efficiency while also creating a stimulating environment. Several simulations were run to maximize daylighting while minimizing glare in the classrooms.

    © AJ Brown
    © AJ Brown

    Classroom windows were arranged to support the educational activities. High windows are kept away from the teaching wall to minimize glare on whiteboards. Low windows are situated where reading carpets & nooks are envisioned. Standard height windows are located at appropriate heights to allow views for students at desks. The overall arrangement creates a dynamic facade while serving the educational needs goals at each grade level.

    © AJ Brown
    © AJ Brown

    © AJ Brown
    © AJ Brown

    The movement of windows on the exterior facade gives the building a playful design, however, this building was designed from the interior out. The exterior was designed to fit within the existing context and create a unified campus. However the projects main design intentions were driven by the learning environments. The exterior is a response to the activities designed on the interior space.

    © AJ Brown
    © AJ Brown

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Wisner-Pilger Public Schools Addition / BVH Architecture" 05 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901166/wisner-pilger-public-schools-addition-bvh-architecture/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.