All
Projects
Products
Events
Competitions

House of Courtyards / BLOCO Arquitetos

House of Courtyards / BLOCO Arquitetos

© Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami + 37

Brasília, Brazil
  • Architects: BLOCO Arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area:  950.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Haruo Mikami
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alcoa, Indusparquet, Marmoraria Alvorada, Orona Pecres, Portobello, Sonotto, Tallentus
  • Collaboration: Victor Machado, Marina Lira, Tatiana Lopes
  • Construction: Construtora Tecna
  • Structure: Centra Engenharia
  • Installation: Grid Engenharia
  • Landscape Design: Mariana Siqueira, Sérgio Borges e Jardins do cerrado
  • Automation: Studio Automação
  • Lighting : Dessine, Lumini
More Specs Less Specs
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

Text description provided by the architects. The House of Courtyards is located in almost flat ground, inside a lot without pre-existent vegetation. Its main openings are directed towards the north, from where it is possible to see parts of the Brasília’s city center. The orientation of the facades demanded the use of indented windows that create short eaves for solar protection.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The project was designed using an orthogonal grid of 3,65x3,65 meters, placed diagonally in relation to the lot. The extensive program was distributed over two floors. Although all the functions of the program are clearly separated, the volumetric composition aims to disguise any hierarchy. 

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The intention was to disperse the built volume following only the criteria of desired views, privacy and solar orientation for each room.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

This strategy also increased the area of the facades that are connected to the exteriors, both directly or through inner “courtyards”. The landscape design makes use of the "cerrado" vegetation (Brazilian savannah) that is typical in this part of Brazil. 

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The green roofs over the ground floor are accessible through the bedrooms. The sightseeing terrace on the top of the second floor is accessed through a roofless stone-clad stair.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House of Courtyards / BLOCO Arquitetos" [Casa das Praças / BLOCO Arquitetos] 31 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901032/house-of-courtyards-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.