All
Projects
Products
Events
Competitions

Joazeiro House / Cupertino Arquitetura

Joazeiro House / Cupertino Arquitetura

© Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba + 36

Houses  · 
Perdizes, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Cupertino Arquitetura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Text description provided by the architects. The house is located in an old neighbourhood where buildings are more than 40 years old. 

The particular conditions of the site and the building regulations led to an atypical organization of the program, with the house facing the back of the lot and well below the level of its neighbors. 

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The land is 50 meters from an important avenue of São Paulo but at a higher elevation and on the opposite side there is a preserved green area. This makes that despite the central and urban situation of the lot appear to be inserted in a green area. 

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba
Section
Section
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Thus the program's organization was reversed with the rooms on the street level and the social areas one level below. The ground floor program places the kitchen and dining room, rather than the living room, in contact with the garden. The social life of the owners often develops around food and therefore this arrangement allows everyone to gather in the same space. 

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba
First Floor Plan
First Floor Plan
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Current legislation, unlike the neighboring houses that were executed at 40 years, requires that the maximum height of the construction relates to the slope of the ground. The new construction, therefore, lies far below the neighbors and special care has been taken for the sunlight to reach the lower level. For this we developed the program of the rooms in two volumes separated by a void with total transparency so that the light penetrated the house.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The initial idea was to develop a rain-screen cladding with laser-cut designs on a metal sheets creating a shading element for a glass building envelop. But the first tests showed difficulties with suppliers and we decided to develop the same concept with a traditional technique.

We created a regular pattern on ordinary clay brick, almost a texture, and worked inside this matrix to create opaque or transparent zones according to the internal program. This allowed us to reconcile the entrance of light and open visual lines without the loss of privacy.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Joazeiro House / Cupertino Arquitetura" [Casa Joazeiro / Cupertino Arquitetura] 30 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900880/joazeiro-house-cupertino-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.