Simons Center for Systems Biology / Pelli Clarke Pelli Architects

Simons Center for Systems Biology / Pelli Clarke Pelli Architects

© Brian Rose © Brian Rose © Brian Rose © Brian Rose + 11

Princeton, United States
  • Lead Architects: Rafael Pelli, David Hess, Magdalena Kowalska
  • Design Team Leader: David Hess, AIA, LEED AP BD+C
  • Senior Design Principal: Rafael Pelli, FAIA, LEED AP
  • Project Architect: Magdalena Kowalska, LEED AP BD+C
  • General Contractor: Barr & Barr Inc.
  • Civil Engineering: Van Note-Harvey Associates, P.C.
  • Cost Consulting: Vermeulens
  • Geotechnical Engineering: Melick-Tully and Associates
  • Graphics/Signage Design: Architectural Sign Associates
  • Landscape Architecture: Coen + Partners
  • Lighting Design: Filament 33
  • Mep Engineering: Princeton Engineering Group LLC
  • Structural Engineering: Robert Silman Associates
  • Traffic, Transportation, And Parking Planning: BFJ Planning
  • Client: Institute for Advanced Study
More Specs Less Specs
© Brian Rose
© Brian Rose

Text description provided by the architects. The new home for the Simons Center for Systems Biology at the Institute for Advanced Study (IAS), designed as an addition, seamlessly integrates with the existing three-storey Bloomberg Hall. Configured to eliminate corridors, the building has offices for faculty members, visiting scholars, and administrative staff as well as formal and informal meetings spaces.  The programmatically distinct lower floor contains the campus wide IAS computer center.

Context Plan
Context Plan

The majority of rooms in the Simons Center surround a double height space. The combined lobby, library and stair hall encourages the kind of interactions crucial to the interdisciplinary mission of the Center. Meeting spaces strategically located around this core draw occupants towards daylight and landscape views. A large terrace overlooks a new courtyard featuring a sculpture by artist Richard Long, and creates a protected, intimate and sunlit outdoor meeting area.

© Brian Rose
© Brian Rose

The Simons Center incorporates many sustainable design features and strategies to reduce the overall environmental impact. These include: the first green roof in Princeton Township providing storm water management without adding new storm water structures or retention ponds; all interior building materials selected for low or no volatile organic compounds; an innovative mechanical system developed to optimize energy use by re-using waste heat from the computing center; occupancy sensors for lighting, temperature, and fresh air levels.

Diagram Ventilation
Diagram Ventilation

The Simons Center reinterprets the proportions and details of the original IAS pavilions, and takes advantage of its sloped site to create a courtyard connection to the existing Bloomberg Hall.

© Brian Rose
© Brian Rose

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Princeton, NJ, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Simons Center for Systems Biology / Pelli Clarke Pelli Architects" 14 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900522/simons-center-for-systems-biology-pelli-clarke-pelli-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.