the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. China
  5. Atelier ZAI
  6. 2017
  7. Ten Courtyard House / Atelier ZAI

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Ten Courtyard House / Atelier ZAI

  • 22:00 - 14 August, 2018
Ten Courtyard House / Atelier ZAI
Public courtyard. Image © Kunpeng Liu
Public courtyard. Image © Kunpeng Liu

Courtyard added after renovation. Image © Kunpeng Liu Entrance front yard. Image © Kunpeng Liu Restaurant and workspace. Image © Kunpeng Liu Viewing public courtyard from room courtyard. Image © Kunpeng Liu + 24

  • Architects

  • Location

    Dongshicao Hutong, Dongcheng District, Beijing, China
  • Category

  • Design Team

    Kunpeng Liu, Shuyi Huang
  • Client

    Dasein
  • Area

    280.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

Courtyard added after renovation. Image © Kunpeng Liu
Courtyard added after renovation. Image © Kunpeng Liu

Text description provided by the architects. The project is located in a quiet hutong in Dongcheng District, Beijing. It was reconstructed from a quadrangle that was renovated in recent years. The facade has not changed. The refurbished building retains the original layout, it consists of two entrance yards and 13 main rooms. The second entrance has two large trees. The huge canopy will cover the entire yard in the spring and summer seasons. The branches of the big tree cast a staggered shadow on the brick wall In winter,.

Public courtyard. Image © Kunpeng Liu
Public courtyard. Image © Kunpeng Liu

The building has ten rooms in the 280-square-meter building area. how to maximize the space quality in an extremely compact layout. The courtyard is a pragmatic strategy and a discussion of the public and private boundaries of the function of the courtyard.

Roof plan
Roof plan
Diagram about renovation
Diagram about renovation

The courtyard is the core of the traditional courtyard life. The room is open to the inner courtyard. The translucent traditional wooden doors and windows not only solve the indoor lighting but also give the interior a part of privacy, but we hopes that each room has privacy and good lighting, and picturesque scenery after the transformation. Therefore, the design has added ten small courtyards in the original two large yards. The architect adjusted the relationship between the original building and courtyard to the relationship between the building, the private courtyard, and the public courtyard. Each room is open to the private courtyard, and through the hole in the partion wall, the space becames interesting. An original shared courtyard became a group of courtyards that shared and privately coexisted.

Courtyard after renovation. Image © Kunpeng Liu
Courtyard after renovation. Image © Kunpeng Liu

The 10 yards with different lengths and widths belong to different rooms, the smallest yard is 3 square meters and the largest is 6 square meters. The height of the courtyard wall is 2 meters, which can effectively avoid the sight interference. At the same time, it guides the line of sight upwards and people can enjoy two old trees in the room. The courtyard wall is made of traditional blue bricks, and The mortar joint is about 1 cm, which is the same as that of traditional houses.

Section after renovation
Section after renovation

The inner courtyards of No. 2 and No. 10 were originally concrete flat roofs. The architects opened holes on the flat roof to solve the problem of daylighting. A narrow long hole was opened in the second courtyard, and a circular hole was opened in the tenth courtyard. The construction traces of the punching machine are preserved, and the light enters the inner court with the trace of construction.

Restaurant and workspace. Image © Kunpeng Liu
Restaurant and workspace. Image © Kunpeng Liu

The room has a clear structural order, wooden columns and beams were exposed to the outside of wall, the wall is painted in white.

East entrance of workspace. Image © Kunpeng Liu
East entrance of workspace. Image © Kunpeng Liu

The restaurant and the office area have been expanded to the west side and the attic has been added as an employee's room in the space. The original wooden column is located inside the space and become the core of the space after transformation.

Viewing public courtyard from room courtyard. Image © Kunpeng Liu
Viewing public courtyard from room courtyard. Image © Kunpeng Liu

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ten Courtyard House / Atelier ZAI" 14 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900156/ten-courtyard-house-atelier-zai/> ISSN 0719-8884
Public courtyard. Image © Kunpeng Liu

北京十院宅 / 在建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.