All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. China
  5. Monolith Architects
  6. 2018
  7. Luoqi Xitang Village B&B Hotel / Monolith Architects

Luoqi Xitang Village B&B Hotel / Monolith Architects

  • 23:00 - 30 October, 2018
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Luoqi Xitang Village B&B Hotel / Monolith Architects
Elevation along south side pool. Image © Lei Mao
Elevation along south side pool. Image © Lei Mao

Bird view. Image © Gang Wang Courtyard along south side pool. Image © Lei Mao Guest room. Image © Lei Mao Courtyard along south side pool. Image © Lei Mao + 49

  • Architects

  • Location

    Guojiagou Village, Xiaying Town, Ji County, Tianjin, China
  • Category

  • Architect in Charge

    Lei Mao, Xiaoju Liao
  • Design Team

    Ke Sun, Zhe Peng
  • Client & Construction

    Beijing Luoqi Cultural Tourism Development Co., Ltd
  • Area

    1069.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

Courtyard along south side pool. Image © Lei Mao
Courtyard along south side pool. Image © Lei Mao

Text description provided by the architects. Recently, in China, there are more and more innovation projects rather than new buildings, and the theme of these projects are changing from city to rural area. But the rural area are no longer just traditional villages, essentially, they are more like villages from the city dwellers’ viewpoint and to satisfy city dwellers’ imagination.

Bird view. Image © Gang Wang
Bird view. Image © Gang Wang

Under this circumstance, village B&B hotel turns out to be a very convenient architecture type for city life to intervene in village development. What it can achieve is city dwellers’ imagination of village life. In this project, the core issue for us is how to renovate the building into a classical Chinese garden for city dwellers to escape from their city life, and create a “un-city” experience from city dwellers’ view.

Courtyard along south side pool. Image © Lei Mao
Courtyard along south side pool. Image © Lei Mao
Square and main entrance. Image © Lei Mao
Square and main entrance. Image © Lei Mao

This project sits at Guojiagou village, Tianjin. The site is at the center of the village, both the north side and south side of the site have a small pool, on the west side is a hill, and east side is the main village area. Between the main village area and the site, there is a big square and the main road, all the village roads are distributed in fan shape and centered to the site.

Center courtyard. Image © Lei Mao
Center courtyard. Image © Lei Mao

The existing buildings are a group of single floor buildings with grey tiles sloping roof and black bricks supported structure. We maximized the existing circumstance, maintained and emphasized the main structure of existing building, based on this strategy, we introduced in steel structures, white cubes, glazed walls, wooden grilling, and other modern materials to achieve a balance between new and old.

Lobby. Image © Lei Mao
Lobby. Image © Lei Mao
Plan
Plan
Corridor and dooryard. Image © Lei Mao
Corridor and dooryard. Image © Lei Mao

We use outdoor corridors as semi interior space tool to connect all isolated existing buildings and change them into a single building with strong inner relationship. Then, we use new walls and new volumes to change public spaces between buildings and along pools into private spaces as inner courtyards, dooryards or rooms.

Guest room. Image © Lei Mao
Guest room. Image © Lei Mao
Section
Section
Courtyard along north side pool. Image © Lei Mao
Courtyard along north side pool. Image © Lei Mao

The process of entering every single room is from public space to semi public space then to private space, as a series of experience like wandering in classical Chinese gardens. The originally private center courtyard was changed into a center public space surrounded by tearoom, lobby, main entrance, and restaurant, this new center courtyard connected the square and hill belongs to the villagers and can be shared by the guest and villagers together as a public center.

Courtyard along south side pool. Image © Lei Mao
Courtyard along south side pool. Image © Lei Mao

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Luoqi Xitang Village B&B Hotel / Monolith Architects" 30 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900063/luoqi-xitang-village-b-and-b-hotel-monolith-architects/> ISSN 0719-8884
Elevation along south side pool. Image © Lei Mao

天津蓟县洛奇溪堂民宿酒店 / 北京方石建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.