La Charbonnière / Alain Carle Architecte

La Charbonnière / Alain Carle Architecte

La Charbonnière / Alain Carle Architecte - Image 2 of 23La Charbonnière / Alain Carle Architecte - Table, Windows, ChairLa Charbonnière / Alain Carle Architecte - Table, Windows, Chair, BeamLa Charbonnière / Alain Carle Architecte - Image 5 of 23La Charbonnière / Alain Carle Architecte - More Images+ 18

Cap-à-l'Aigle, Canada
  • Area Area of this architecture project Area :  225
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Alumilex, Demonfort
  • Exterior Cladding : Charred cedar (“Shou-sugi-ban” technique)
  • Conception Team : Alexandre Lemoyne
  • City : Cap-à-l'Aigle
  • Country : Canada
More SpecsLess Specs
La Charbonnière / Alain Carle Architecte - Image 11 of 23
© James Brittain Photography
La Charbonnière / Alain Carle Architecte - Windows
© James Brittain Photography

Text description provided by the architects. Located on the mountainside in the heart of a large real estate development project, the site of this residence essentially had been stripped by the developer to promote views of the St. Lawrence River and thus stimulate sales of the project lots. Paradoxically, this destructured the natural landscape, rendering appropriation of the site for residential purposes more complex, given the overexposure of the land. The resulting monumentality of the landscape is as spectacular as it is difficult to appropriate on a residential scale.

La Charbonnière / Alain Carle Architecte - Table, Windows, Chair
© James Brittain Photography

That is why the project attempts to fit into this landscape while seeking a relationship it can offer in a context of domesticity. Curiously, this situation is not unrelated to the long tradition of settlement in the Charlevoix region (Québec), characterized by the modest scale of the dwellings set against the immensity of the St. Lawrence River and the rolling landscape. “La Charbonnière” was designed around this problem of “fitting” into the landscape, a consideration that is both formal and cultural.

Basement Plan

We believe the mode of implementation of the region’s traditional rural complexes has translated the rustic culture of yesteryear, which has almost disappeared today. The subtlety with which the villagers appropriated their territory according to a precise arrangement of small volumes of homes or outbuildings, has today been supplanted by a uniform deployment of a residential typology that is much more suburban than rustic. The project plan plots an interior yard fronting on the St. Lawrence River, like an arm that hugs and protects the inhabitants from the immensity of the landscape.

La Charbonnière / Alain Carle Architecte - Table, Windows, Chair, Beam
© James Brittain Photography

The exterior volumetry is abstract and intriguing. It emerges from the soil, like a sculptural object, facing the river’s monumentality. The scale is ambiguous, in the image of the surrounding landscape. The charred cedar walls, produced by the “shou-sugi-ban” technique are free of windows on the side facing the road and contribute to the strangeness of this form, which divides the landscape without imposing itself. The deployment of the spaces hugs the contours of the site, clearing two habitable stories but maintaining direct access at ground level over the entire perimeter. This allows direct appropriation of the outdoor site while allowing some privacy for the users.

La Charbonnière / Alain Carle Architecte - Bedroom, Windows
© James Brittain Photography

The meal preparation spaces are vast and constitute the residence’s living center, opening onto the inner yard. The living room is designed like a contemplative retreat, opening onto the riverscape. In the same spirit, a dry sauna, largely opening onto the yard, is also offered as a place of relaxation in the heart of the dwelling, facing the St. Lawrence. The aesthetics of the indoor spaces have a rustic stamp. The materiality refers to our roots, more rustic than modernist, closer to the earth. Its internal organization is organic, like our beautiful rural homes designed without an architect...

La Charbonnière / Alain Carle Architecte - Forest
© James Brittain Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "La Charbonnière / Alain Carle Architecte" 13 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900001/la-charbonniere-alain-carle-architecte> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.