the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Kunze Seeholzer Architekten
  6. 2018
  7. New Construction of a Parish House / Kunze Seeholzer Architekten

New Construction of a Parish House / Kunze Seeholzer Architekten

  • 05:00 - 12 August, 2018
New Construction of a Parish House / Kunze Seeholzer Architekten
New Construction of a Parish House / Kunze Seeholzer Architekten, © Jann Averwerser Photography
© Jann Averwerser Photography

© Jann Averwerser Photography © Jann Averwerser Photography © Jann Averwerser Photography + 21

    • Project Management

      Erzdiözese München, Freising KdöR
    • Landscape-Architects

      fischer heumann landschaftsarchitekten, München
    • Structural Engeneers

      lieb obermüller + partner, ingenieure für bauwesen, München
    • Client

      Katholische Kirchenstiftung St. Nikolaus
    • More Specs Less Specs
    © Jann Averwerser Photography
    © Jann Averwerser Photography

    Text description provided by the architects. The position of the parish house creates - in connection with the church as well as the parsonage - a clearly arranged and the community open receiving place. The buildings round off the square and open up to him. From here, the main development of the new parish house takes place.

    © Jann Averwerser Photography
    © Jann Averwerser Photography

    A green intermediate zone creates an adequate distance to the busy Altöttinger Straße. The wall, which is positioned at the southern edge of the square, holds the exterior space, provides stability and protects the parish square from street noise at the same time. The accompanying roofing allows a largely dry, pedestrian connection between rectory and sacristy.

    © Jann Averwerser Photography
    © Jann Averwerser Photography

    A covered entrance area leads to the foyer, as well as directly to the parish hall. At events, the foyer as well as the parish hall can be generously opened out to the forecourt, creating a smooth transition from uncovered to covered areas. The foyer is arranged in such a way that the direct access for the visitors is possible both over the generous square and directly from the northwest parking lot.

    © Jann Averwerser Photography
    © Jann Averwerser Photography
    Site plan
    Site plan
    © Jann Averwerser Photography
    © Jann Averwerser Photography

    The parish house is divided into three functional areas, which can be used independently or as a large unit. The adjoining room zone with kitchen, toilets and vertical access serves both the foyer with parish hall and the general parish house area with the rooms. The large parish hall can be divided or joined into a large room. The foyer can also be added if required. The arrangement of the rooms within the parish house guarantees the possibility of simultaneous events in the parish hall. This applies to the development paths as well as to the use of the rooms and offered outdoor areas.

    © Jann Averwerser Photography
    © Jann Averwerser Photography

    To strengthen the ecclesiastical ensemble and insert the new parish house, the building envelope of the solid, closed facade parts was executed with a levigated exposed masonry.

    © Jann Averwerser Photography
    © Jann Averwerser Photography

    View the complete gallery

    About this office
    Kunze Seeholzer Architekten
    Office
    Cite: "New Construction of a Parish House / Kunze Seeholzer Architekten" 12 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899908/new-construction-of-a-parish-house-kunze-seeholzer-architekten/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.