the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Singapore
  5. Park + Associates
  6. 2017
  7. Returning the Green / Park + Associates

Returning the Green / Park + Associates

  • 22:00 - 11 August, 2018
Returning the Green / Park + Associates
Returning the Green / Park + Associates, © Edward Hendricks
© Edward Hendricks

© Edward Hendricks © Edward Hendricks © Edward Hendricks © Edward Hendricks + 20

  • Architects

  • Location

  • Lead Architect

    Lim Koon Park
  • Design Team

    Christina Thean, Yin Wing Yong, Nuntawat Tasanasangsoon, Adrian A. Gesmundo, Chua Shi Yi Fiona, Achawin Laohavichairat
  • Area

    39443.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Builder/ Construction Company

    Santarli-Zheng Keng JV (Santarli Construction Pte Ltd and Zheng Keng Engineering & Construction Pte Ltd)
  • Civil and Structural Engineer

    KTP Consultants Pte Ltd
  • M&E Engineer

    Bescon Consulting Engineers Pte Ltd
  • Quantity Surveyor

    Group Survey 4
  • Project Manager

    PM Link Pte Ltd
  • Client

    Nanyang Girls' High School
  • More Specs Less Specs
© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

Text description provided by the architects. Nanyang Girls’ High School, one of Singapore’s top public schools, was founded in 1917, and moved campuses several times until 1999 where it settled in its present location along Dunearn Road, in the heart of Singapore.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

The existing building has a landmark presence along the arterial Dunearn and Bukit Timah Roads. It comprises an iconic clock tower flanked by two colonial-influenced building wings that form the backdrop for a large green field and running track. To accommodate its flourishing enrolment, the school developed a brief for an extension comprising two large four-storey blocks to house a set of academic and co-curricular spaces, a large performing arts centre, and a multi-purpose indoor sports hall.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks
Sketch / Old vs New
Sketch / Old vs New
© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

The architectural approach was neither to emulate the old, nor to overshadow the existing school complex. Beyond meeting the functional requirements, the aim was to provide students with generous, pleasant spaces for social and creative interaction and development.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

In order not to block the existing building, the extension is the first educational institution in Singapore that has spaces belowground. Though unconventional in the local context, we felt there was good reason for this, especially in land-scarce Singapore. The challenge was then to ensure that the spaces remained bright and airy.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

The two new extension blocks provide a smooth linkage between the new and old buildings, with curved landscaped roofs that slope to meet the ground. Beyond replacing the school field, it has enhanced the space with a more vibrant and dynamic landscape. Punctuations in the form of courtyards ensure that the belowground learning spaces enjoy plenty of natural light, views, and ventilation.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

There is an overall increase in outdoor spaces and an improved relationship with the surrounding environment where classrooms are closely integrated with the outdoors.

Section 01
Section 01
Section 02
Section 02

This Nanyang Girls’ High School extension, as the first secondary educational institution in Singapore that has spaces below ground, is symbolic as it allows students to see that rethinking assumptions and rules, followed up with constructive discussions, can result in an outcome more successful and creative than otherwise imaginable

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Park + Associates
Office
Cite: "Returning the Green / Park + Associates" 11 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899901/returning-the-green-park-plus-associates/> ISSN 0719-8884