All
Projects
Products
Events
Competitions

Cora House / Bloco Arquitetos

Cora House / Bloco Arquitetos

© Joana França © Joana França © Joana França © Joana França + 27

Houses  · 
Brasilia, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Bloco Arquitetos
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Dessine, Pedras Park Way, Portinari, Vidromex
  • Authors

    Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
  • Civil Engineer

    André Torres
More Specs Less Specs
© Joana França
© Joana França

Text description provided by the architects. The steep slope towards the back of the lot between its two sides has directed the decision to place the program in two different internal levels. One of them is aligned with the highest point of the topography and the other is aligned with the lowest point of the topography inside the projection of the construction. The house aims to function as a device to exacerbate the perception of its context – the modified topography, the conditions of the local natural light – creating a “promenade architecturale”  that could reveal specific views towards its immediate surroundings.

Section C
Section C
© Joana França
© Joana França
Section A
Section A
© Joana França
© Joana França

The maximum height on the main volume´s perimeter is fixed while different inclinations of the roof were manipulated followings the desired heights of the internal ceiling heights. The ramp of the main access follows the approximate inclination of the existing topography under a roof that “compresses” the internal ceiling heights towards the center of the house, expanding it up again towards the existing woodland in the backyard. The same inclination that results from this operation is reflected in the forms of the eaves of the roof in the upper floor.

© Joana França
© Joana França

The views to the external area are interspersed by big opaque walls that protect the interiors from the excessive insolation. Two specific views to the outside were framed, one on the top of the stairs (a view to the valley in the distance) and a high window on the corner of the living room (a view to a nearby treetop). The natural light that enters through a linear skylight marks the highest ceiling height inside the house.

© Joana França
© Joana França

There are no windows in the front facade, except for the three white doors that vary in size according to their function: direct access to the bedrooms, the service access, and the main access. The house gives up part of its lot to the street, there´s no fences or walls. The solidity of the front facade is opposed to back facade, marked by big transparent openings and by the apparent fragility of the steel structure of the verandas.

© Joana França
© Joana França

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Cora House / Bloco Arquitetos" [Casa Cora / BLOCO Arquitetos] 05 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899437/cora-house-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.