We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Morro do Querosene House / gruposp

Morro do Querosene House / gruposp

©  Nelson Kon©  Nelson Kon©  Nelson Kon©  Nelson Kon+ 27

Sao Paulo, Brazil
  • Architects: Grupo SP: gruposp
  • Area Area of this architecture project Area :  360
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2008
  • Photographs
    Photographs :Nelson Kon
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Anhanguera, Deca, Ladrilhos Saltense, Perfilor, SO BLOCO
  • Structural Engineer : Eduardo Duprat
  • General Contractor : Roberto Growald
  • Principal In Charge : Alvaro Puntoni
  • Project Team : João Sodré, Jonathan Davies
  • City : Sao Paulo
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The fact that a large portion of land lies three meters below street level and the typical conformation of this urban batch 10X40m enabled a large open space that is straightforward and transparent.

Planta Nivel +97.50
Planta Nivel +97.50

Corte em DetalheCorte BBImplantaçãoPlanta Nivel +106.25+ 27

This space is defined in one side by the north face structure, a parallel free wall which houses a library containing 7,500 volumes and on the other side by a parallel block, an all closed space – a block with three stories that contains all the services, equipment and dormitories.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

To access this block concrete stairs positioned parallel to the south limit of the bath, to access the wall of books metal platforms connected to the service block placed in an interleaved manner.

The design takes advantage from the difference between the street level and the lower level of the plot, by positioning the living room in this lower level which ensures the required privacy and maintains the view of the distant landscape through the void.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

This simple home adopts simple constructive solutions, reducing the actions required for its achievement. The structure of the volume is resumed to masonry walls and reinforced concrete. Installations are apparent and performed without interference.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

After that the finishes are simple: monolithic concrete flooring and white Portuguese Stone.

©  Nelson Kon
© Nelson Kon

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Morro do Querosene House / gruposp" 20 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/89825/morro-do-querosene-house-gruposp> ISSN 0719-8884
©  Nelson Kon

CMT总部 / GrupoSP

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.