the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. India
  5. M9 Design Studio
  6. 2015
  7. CMRU Admin and Academic Block / M9 Design Studio

CMRU Admin and Academic Block / M9 Design Studio

  • 23:00 - 24 July, 2018
CMRU Admin and Academic Block / M9 Design Studio
CMRU Admin and Academic Block / M9 Design Studio, © Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

© Shamanth Patil Photography © Shamanth Patil Photography © Shamanth Patil Photography © Shamanth Patil Photography + 26

  • Architects

  • Location

    2, 3rd C Cross, 6th A Main, HRBR Layout 2nd Block, HRBR Layout, Kalyan Nagar, Bengaluru, Karnataka 560043, India
  • Lead Architects

    Nischal Abhaykumar and Jesal Pathak
  • Design Team

    Rohan Panji, Pavan MG
  • Area

    60000.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Structural Engineering

    Integrated Structural Associates
  • MEP

    Electomac Consultants
  • Contractor

    Cicon Engineers Pvt Ltd
  • Client

    CMR Group of Institutions
  • More Specs Less Specs
© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

Text description provided by the architects. We were asked to design the engineering department for an upcoming university campus in suburbs of Bangalore catering to two important requirements along with the programmatic brief which were to complete the project in minimum possible time-line and to make the structure adaptable for future additions and alterations. Hence, the idea of prefabricated steel structure was proposed where all major work was done in workshop and then these prefab components were assembled at site. This helped us achieve accuracy in less time without compromising the quality.

© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

The plan was simple and linear with classrooms on north and south overlooking the existing natural landscape around the site and service areas sandwiched in between on east and west side of the block. While classrooms are on the outer side, corridors face the internal court, which divides into two, vertical circulation being in the center with stairs and bridges. One part of the court acts a gathering space while the other acts as an informal gathering space extension from library and audiovisual room. A tree like element, termed as the knowledge tree, in the center acts as a structural element supporting the central staircase and bridge. The extension from central staircase area to the sports ground on the north and cafeteria on the south side is connected by a double height space, which is well utilized by the students during breaks.

© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography
Section 2
Section 2
© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

The support structure is designed using deck slabs with in-between walls being non-load bearing. This creates design flexibility wherein classroom modules can be combined and divided easily based on the altering capacities. Cross ventilation is of utmost importance for a structure of this nature. To avoid heat buildup inside the structure, large ribbon windows are provided all across. Thin slits between service block and classrooms suck the wind into the court area and louver panels at the terrace level take the hot air out. This keeps the court cool throughout the year. The site context of hilly terrain all around was replicated in the facade design to keep uninterrupted view from the classrooms and also as sun shading elements. This double skin further adds in keeping the building cooler and to avoid water splashes during heavy rains.

© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
M9 Design Studio
Office
Cite: "CMRU Admin and Academic Block / M9 Design Studio" 24 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898222/cmru-admin-and-academic-block-m9-design-studio/> ISSN 0719-8884
© Shamanth Patil Photography

CMRU 管理和学术中心/ M9 Design Studio