the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Crematorium
  4. Belgium
  5. a2o-architecten
  6. 2018
  7. Statie Stuifduin Crematorium / a2o-architecten

Statie Stuifduin Crematorium / a2o-architecten

  • 02:00 - 16 July, 2018
Statie Stuifduin Crematorium / a2o-architecten
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert + 18

  • Landscape

    Buro Landschap
  • Interior

    Simoni architecten
  • Technical Engineer

    Boydes
  • Stability Engineer

    Macobo Engineering
  • Clients

    Pontes cvba
  • Budget

    € 8,200,000
  • More Specs Less Specs
Statie Stuifduin Crematorium / a2o-architecten, © Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. This project concerns a new crematorium building on a site alongside the main cemetery in Lommel.  This cemetery is a pleasant and carefully designed public park.  The design starts from the premise that the crematorium and the cemetery should be treated as a single site. The existing entrance building will be kept as the main access to the site, the crematorium branching from the existing primary axis.

Floor Plan
Floor Plan
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

At a cemetery that lacks explicit religious symbols, the universal power of nature replaces the sacral. Nature provides not only an equilibrium, as a biotope that is permanently in balance with itself, but also peace, by its self-evident and modest presence. The proposed landscape design is characterized by the search for an untouched "primordial landscape". A restoration project will be initiated, aimed at recreating the natural balance between pine woods, heathland and sandy landscape.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

 

The landscape enters into a dialogue with the human interventions in the form of footpaths, exterior spaces, and the architecture. One of the main themes in the design is 'the journey'. The ceremonial rite that is typical of saying farewell to a loved one. The crematorium is more than a building, it is a site that accompanies one on this journey. As if walking through an exhibition, going from one experience to another. Just like in the case of a farewell, there is no way back, only a continuing path to another chapter.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The ceremony actually commences in the park. A path cuts through the landscape and takes the visitors to another world, away from the secular.  The lowered path changes the viewer's perspective. The relief and the landscape are experienced in a different way. This experience coerces the visitor into humbleness vis-à-vis nature.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Sketch 1
Sketch 1
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

We attach great importance to architecture in which nature takes a central place. A transparent building that is interwoven with and runs into the surrounding landscape. The choice was made to use simple materials that exude robustness and can stand the ravages of time without effort. Brickwork, concrete, and woodwork extend from the interior to the exterior. Wafer-thin sheets of glass protect the interior. The building will have the appearance of a ruin that happens to have been turned into a crematorium.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The three main volumes of the site – the crematorium building, the ceremonial building, and the catering building - are located around a central outdoor space. This outdoor space is regarded as a "Campo Santo", a sacred place. It is a place for peace and contemplation. Due to the low edge of the gallery around this atrium, visitors can only see the trunks of the trees and whatever is happening on the ground. 

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
a2o-architecten
Office
Cite: "Statie Stuifduin Crematorium / a2o-architecten" 16 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898209/statie-stuifduin-crematorium-a2o-architecten/> ISSN 0719-8884