the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. ACDF Architecture
  6. 2018
  7. Chalet La Petite Soeur / ACDF Architecture

Chalet La Petite Soeur / ACDF Architecture

  • 15:00 - 18 July, 2018
Chalet La Petite Soeur / ACDF Architecture
Chalet La Petite Soeur / ACDF Architecture, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 30

  • Architects

  • Location

    Saint-Donat, Canada
  • Team of Architects

    Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Yoanna Anastassova, Kassandra Bonneville, Mireille Létourneau, Romilda Reda
  • Area

    1400.0 ft2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. On the vast Lac Ouareau, located near the town of Saint-Donat, sits a charming traditional house surrounded by birch trees. The owners, a dynamic stepfamily, commissioned ACDF to design for their many children a larger area to play and relax. In order to make sure everyone in the family can find a peaceful corner when spending time together, the architects created an addition that mirrors the original building’s dimensions. The extension preserves and pays tribute to the historic house while reflecting the beauty of the landscape it inhabits.

Site Plan
Site Plan
Plan
Plan

The new space – a white prism standing on a concrete pedestal – appears like a refined version of the existing house. Through this contrasting effect, the extension maintains a connection to the original building and its location. The sheet metal roof and wood cladding resemble the smooth and shiny bark of birch trees growing on the site; its hues and textures also recall the whitewashed walls of countryside barns.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

On the ground floor, an open-plan space and large windows allow spectacular views of the lake. Polished concrete floors and natural wood details are used with simplicity, emphasizing the materials’ richness. Surrounded by black slatted wood, the central fireplace creates a relaxing ambiance and an oasis of comfort in the vast living room. Built-in benches offer private spaces in common areas and cleverly include hidden storage. The living room and its gaming table encourage the children to make the space their own, providing playful and relaxing family time.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The architects designed the new master bedroom at the lower level. Nested in a cliff, the room benefits from the descending topography of the site and receives plenty of sunlight. The transition from the old house to the new one takes place on a glass bridge. From the extension, an oak wood frame directs views toward the inside of the existing house, the frame’s warm shade matching the old wood planks. The truncated shape of the bridge makes it wide enough to occupy: a welcomed pause in the landscape, floating over a garden.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The bridge’s axis aligns the kitchen of the existing building and the new living room. Even when they are seated apart, family members can keep an eye on each other and share quality time. The transformation orchestrated by ACDF marries the lovely patina of the traditional house to the extension’s clean lines. A variety of new spaces inside the family home gives the owners a place to enjoy each other and the landscape.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

About this office
Cite: "Chalet La Petite Soeur / ACDF Architecture" 18 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898198/chalet-la-petite-soeur-acdf-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.