All
Projects
Products
Events
Competitions

Villa NTT / Architectuuratelier De Jaeghere

Villa NTT / Architectuuratelier De Jaeghere

© Thomas De Bruyne © Thomas De Bruyne © Thomas De Bruyne © Thomas De Bruyne + 22

Houses  · 
West Flanders, Belgium
  • Architects Authors of this architecture project Architectuuratelier De Jaeghere
  • Area Area of this architecture project
    360.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    AGC, Elysée, Miele, Schüco, Vola
  • Lead Architects

    Steven De Jaeghere
  • Photographs

More Specs Less Specs
© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

Text description provided by the architects. NTT Villa is located in a private domain which, even though situated in the centre of a city, has a park-like impression. A short avenue guides the visitor to a deeper lying area which is first surrounded by large, stately trees and which then opens up with a view of the Poelberg. The slope of the terrain and the favourable south orientation enhance this open feeling.

© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

The new villa is built on the same location as the previous house. On an urban level, the same volume as the demolished villa was requested: a ground floor with a gable roof. We have optimised this precondition to a linear and slim volume with gable roof that maximally responds to its surroundings. The result is a recognisable type volume with a refined minimalist composition of white walls and deeper-lying dark exterior joinery.

Plan
Plan

The facade has a rather closed character and the easily interpretable architecture takes the visitor to the covered entrance. Once inside, the visitor is quickly confronted with the view through the long glass facade. The rhythm of the glass distribution and the columns give the impression of a gallery. The terrace table reinforces the bond between inside and outside, and creates an extra spatial experience in relation to the slope of the garden. The long canopy in the rear wall prevents hard sunlight and creates a pleasant experience as a transition to the outdoor area.

© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

The ground floor plan combines several functions to ensure an optimal interaction with the environment: covered terrace, kitchen, living room, study and bedroom. The generous terrace platform presents itself as a fully-fledged architectural element in combination with the slope of the garden and contains an integrated swimming pool. The basement, which is the same size as the villa, can be reached both from the inside and the outside through an outdoor patio. The staircase on the patio leads to a guest room and a wellness area, where the pool window provides natural light with a diagonal view under the skywalk to some large trees.

© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

Perspective is the key word in this design – in the two directions with respect to the surroundings: on the one hand there is perspective in the form of a surprising transverse view through the villa, on the other in the long direction in the form of a gallery between living area and landscape.

© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Villa NTT / Architectuuratelier De Jaeghere" 10 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897836/villa-ntt-architectuuratelier-de-jaeghere/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.