the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Mehdi Marzyari Architects
  6. 2017
  7. Bedford Park House / Mehdi Marzyari Architects

Bedford Park House / Mehdi Marzyari Architects

  • 17:00 - 16 July, 2018
Bedford Park House / Mehdi Marzyari Architects
Bedford Park House / Mehdi Marzyari Architects, © Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari
© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari

© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari © Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari © Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari © Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari + 22

  • Structural Engineer

    Tahami Engineering
  • Services Engineer

    BONA Engineering Ltd.
  • Client

    Withheld
  • More Specs Less Specs
© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari
© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari

Text description provided by the architects. An infill single-family dwelling, the project is a new addition to the Bedford Park-Nortown neighborhood in uptown Toronto. The design objective is to create a new house with maximized liveable space and natural light within the tight and narrow site for an emerging developer. Responding to the Victorian style fabric, the building is designed contextual sensitive yet distinct and bold. The conclusion is a contemporary architectural statement sitting peacefully beside the conventional counterparts.

Massing Diagram
Massing Diagram
Floor Plans
Floor Plans

Mimicking neighbors’ sloped roof gesture, front and rear mass alignments with adjacent neighbors as well as exterior cladding selection are key strategies for the exterior design. Thanks to the laneway, rear detached garage replaces front integrated garage offering enhanced streetscape at the front as well as the opportunity for a vegetated roof and additional green space at the back. Front yard landscape engages the building in the context and promotes the neighborhood public realm.

© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari
© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari

The building contains three stories and a basement. Redefining open concept, central powder room and servery separate more formal south wing from the everyday north wing on the first floor while fluid and spatial flowing interior is maintained. Large-scaled glazed walls provide connectivity to the site while level deck aligns inside with outside at the back.

© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari
© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari

Articulated light-filled stairway along with double height celebration connects common spaces on a lower level to bedrooms on upper levels through natural light. The third floor is setback creating small balcony at the front as well as a larger terrace with a vegetated roof at the back. Oversized pocket doors provide formal separation in addition to flexibility in the use of third-floor space. Light shafts bring more natural light to lower levels via roof skylights.

© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari
© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari

The project involves sustainability principals to reduce environmental impact and achieve well- being of its users: Green roof and substantial front and rear soft landscaping along with permeable hardscape reduce stormwater volume and heat island effect. Major north and south face glazing maximize natural daylighting as well as passive solar gain. To promote the comfort of residents, each room features exterior view without compromising privacy.

© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari
© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari

The open concept and location of operable windows provide natural cross ventilation in most of the spaces during summertime. High efficient furnace and heat pump with heat recovery ventilation in addition to in-floor heating system for the basement is considered to reduce fossil fuel consumption. Replacing conventional insulation, polyurethanes foam-in-place and high efficient glazing accommodate a better-insulated interior and reduce the mechanical load.

© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari
© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari

View the complete gallery

About this office
Mehdi Marzyari Architects
Office
Cite: "Bedford Park House / Mehdi Marzyari Architects" 16 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897723/bedford-park-house-mehdi-marzyari-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.