the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Pakistan
  5. Arcop (Pvt) Ltd.
  6. 2017
  7. 345 Telenor Campus / Arcop (Pvt) Ltd.

345 Telenor Campus / Arcop (Pvt) Ltd.

  • 19:00 - 27 July, 2018
345 Telenor Campus / Arcop (Pvt) Ltd.
Courtesy of Arcop
Courtesy of Arcop

© Irfan Naqi © Irfan Naqi © Irfan Naqi © Irfan Naqi + 27

© Irfan Naqi
© Irfan Naqi

Text description provided by the architects. Traditionally courts have always played an integral part in local architecture, be it residential, institutional or religious building types. These central spaces become the main socializing hubs for people. In the Telenor office this concept is used as a focal point, interconnecting blocks around large water bodies in the internal courts encourage social interaction between the users. Located in Islamabad, Pakistan, the site, for the Telenor office campus is made up of 15 acres of an undulating landscape which exemplifies the Potohar plateau. The design ensures that the site’s existing topography and natural water courses remain intact: for this, inspiration was sought from the historic stepwells of Pakistan’s Punjab province and western India, used as an architectural device for storing rainwater (Baolis).

345 Telenor Campus / Arcop (Pvt) Ltd., © Irfan Naqi
© Irfan Naqi
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Irfan Naqi
© Irfan Naqi

Creating a home for the county’s second largest and fastest growing mobile service provider brought its own set of challenges. The architecture and the interior planning questions the strong hierarchical system ever present in the local corporate sector by introducing open plan work zones with shared social hubs. A key aspect of the conceptual planning has been the Telenor work place model where social, physical and technological interaction is encouraged in a variety of ways. The office campus is planned around the stepwells, woven together through an internal street which changes in width and volume as it staggers around the complex. The courts are integral to the street and work zones, where people can work, meet and eat. This same seamless flow of space exists between the street and the work zones; on all the various floor levels.

Courtesy of Arcop
Courtesy of Arcop

Conceptually the block orientation is kept in the North-South direction to minimize heat gain. In this regard, the thick insulated stabilized rammed earth flank walls have been placed to the east and west with minimum openings. The circulation corridors and meeting rooms overlook the central water bodies. The main street connects the work areas with meeting rooms, social  zones, gym, kitchens, breakout spaces making it into the main zone of communal activity which lies between the outdoors stepwell area and the indoor work environments. All three zones weave in and out of each other providing multiple opportunities for work, interaction, collaboration and social activity.

© Irfan Naqi
© Irfan Naqi
Section
Section

The material palette used on the façade creates a dialogue between the building, the landscape in the context and the surrounding urban fabric. The expression of the materials is celebrated through the use of fair-faced concrete, rammed earth and local stone. The stabilized rammed earth walls strongly depict the natural hues of the Potohar Valley soil belonging to this area. The conversation continues in the internal courts with the use of local stone in the stepwell and ‘Jaali’ screens which filter the harsh summer sun.

© Irfan Naqi
© Irfan Naqi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Arcop (Pvt) Ltd.
Office
Cite: "345 Telenor Campus / Arcop (Pvt) Ltd." 27 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897638/345-telenor-campus-arcop-pvt-ltd/> ISSN 0719-8884