the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Arquitetura Nacional
  6. 2017
  7. Claudios House / Arquitetura Nacional

Claudios House / Arquitetura Nacional

Claudios House / Arquitetura Nacional
Claudios House / Arquitetura Nacional, © Pedro Kok
© Pedro Kok

© Pedro Kok © Pedro Kok © Pedro Kok © Pedro Kok + 44

  • Landscape Design

    Eduardo L. Maurmann, Elen B. N. Maurmann, Paula Otto
  • Structure Engineering

    Carpeggiani Engenharia
  • Hydrosanitary, Electrical and Logic

    Filippon Engenharia
  • Steel Works

    LF Parthenon
  • More Specs Less Specs
© Pedro Kok
© Pedro Kok

Text description provided by the architects. The clients, a couple with a small child seeking tranquility for their day to day life, decided to build a house in a closed condominium, in a city near Porto Alegre. In spite of the choice of this refuge, they like to give parties and receive friends at home.

© Pedro Kok
© Pedro Kok

© Pedro Kok
© Pedro Kok

The land chosen by them is located in a gated community, bordering an ecological reserve and a river. The view, through the river, is the skyline of the city of Porto Alegre, but is blocked by the mass of vegetation of the reserve. However, from 2.5m height the view is completely clear. Since the area of greatest permanence of the house is the social one, the solution adopted was to reverse the uses - social area above and intimate area below.

© Pedro Kok
© Pedro Kok

In the main access of the house, a hall creates the separation of the spaces. In the ground floor we have five suites plus service area. On the second floor, there is the social area - a large open space with office, living room and dining room connected with a gourmet kitchen (with barbecue and grill). The only closed rooms are the kitchen and a guest toilet.

© Pedro Kok
© Pedro Kok
Section B
Section B
© Pedro Kok
© Pedro Kok

The main highlight is the structure: on the second floor, two blue metal trusses create a 7m cantlever in front of the house - the garage cover. The entire assembly of this structure took, in total, 5 days. The ground floor features concrete structure, with wooden pannels covering, creating privacy for the bedrooms and a visual unity for the base of the house. The coating of the second floor is made of Profilit glass on the east façade and on the west there is drywall with hydraulic floor tiles in a minimalist pattern.

© Pedro Kok
© Pedro Kok

© Pedro Kok
© Pedro Kok

The landscaping privileged Brazilian native plants, in an organic and unpretentious composition. The pool deck is movable, covering it completely and allowing the garden flexibility, enlarging the area for events.

© Pedro Kok
© Pedro Kok

View the complete gallery

About this office
Arquitetura Nacional
Office
Cite: "Claudios House / Arquitetura Nacional" [Casa Claudios / Arquitetura Nacional] 04 Jul 2018. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <https://www.archdaily.com/897455/claudios-house-arquitetura-nacional/> ISSN 0719-8884
© Pedro Kok

Claudios 住宅,蓝色桁架结构为荒野增添活力 / Arquitetura Nacional

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.