the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Belgium
  5. ebtca architecten
  6. 2017
  7. School Hoek / ebtca architecten

School Hoek / ebtca architecten

  • 05:00 - 3 July, 2018
School Hoek / ebtca architecten
School Hoek / ebtca architecten, © Dennis De Smedt
© Dennis De Smedt

© Dennis De Smedt © Dennis De Smedt © Dennis De Smedt © Dennis De Smedt + 13

  • Architects

  • Location

    Fabriekstraat 142, 1930 Zaventem, Belgium
  • Lead Architects

    Tom Caluwaerts, Eve Berghmans
  • Area

    3950.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Dennis De Smedt
© Dennis De Smedt

Text description provided by the architects. A new school in the city park of Zaventem. The design idea is to plant the building as modest as possible on the site to preserve the existing trees and green space. The location of the building is determined by giving a solution at the least pleasant edge zone of the park. The park gets a new ‘hoek’ [angle].

© Dennis De Smedt
© Dennis De Smedt

The building becomes an extension of the park by a dubious play of inside/outside boundaries. The major impact of the sports hall is minimized by using the existing difference in level [street versus park]. The lower part of the building [toddlers area] has its own play garden with a big canopy.

Axonometric Section
Axonometric Section

The tower part is destinated for students and has a strong north-south orientation. The - half underground - refectory and gym can be merged into one big polyvalent space. The roof of the lower building is covered with peat [norwegian ‘torvtak’]- the first one ever created in Belgium. This roof garden gives an opportunity to organize outdoor classes on the roof.

© Dennis De Smedt
© Dennis De Smedt

The tower building has been clad with brown natural slates - disappearing into the treetops. The north façade has wide open windows which provide daylight and spectacular views. The south façade has an individually controlled sun protection by means of horizontal louvers. The inside finishing is exposed concrete and masonry in contrast with warm tactile wood [oak]. All floor colors are typical per floor and are naturally orientated.

© Dennis De Smedt
© Dennis De Smedt
Section
Section
© Dennis De Smedt
© Dennis De Smedt

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ebtca architecten
Office
Cite: "School Hoek / ebtca architecten" 03 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897405/school-hoek-ebtca-architecten/> ISSN 0719-8884
© Dennis De Smedt

公园一角的学校 / ebtca architecten