the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Japan
  5. MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
  6. 2016
  7. Chiryu Afterschool / MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

Chiryu Afterschool / MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

  • 19:00 - 28 June, 2018
Chiryu Afterschool / MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
Chiryu Afterschool / MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO, Courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
Courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

© FUJITSUKA Mitsumasa © FUJITSUKA Mitsumasa © FUJITSUKA Mitsumasa © FUJITSUKA Mitsumasa + 18

  • Structural Engineering

    Jun Sato structural engineers
  • MEP

    Yuken M&E Design Office
  • Buildings General Contractor

    Obara Construction CO., LTD
  • More Specs Less Specs
Courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
Courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

Text description provided by the architects. Terakoya for Natural Science
Chiryu city in Aichi Prefecture was the 39th of the Fifty-three post-towns of Tokaido. The site is along the old Tokaido Street where Honjin (officially appointed inn) was once positioned. It is fair to say that it is the center of the town in terms of local history. Based on such historical importance, a Chiryu-based global robot manufacturing company decided to purchase this ownerless land and make a facility for regional contribution.

© FUJITSUKA Mitsumasa
© FUJITSUKA Mitsumasa

The program is a complex of an afterschool(=Terakoya) that teaches natural science through scientific experiments in English, as well as a cafe with kitchen studio in which local people, especially mothers, are able to gather and relax. The client had an intention of displaying the way to internationally succeed through the skills of natural science to the local children, as their company has been achieving. To match the ambition, we built two pillars: one was to inherit historic context respecting the history of the site, while the other was to conform to the natural science on the ground of science experiment and robot technology background of the client.

© FUJITSUKA Mitsumasa
© FUJITSUKA Mitsumasa

Connect with local history
There are many remaining shrines and temples facing to the old Tokaido that create the calm neighborhood nearby. All of their layouts obey the following order: low-eaved gate facing the street, precinct which also works as a public space, and then large-eaved main building in the back. Following this, the gate part that houses a cafe and a staff room was positioned to face the street, then the hall that corresponds to a precinct, extending to the adjacent park (and the landscape of the big tree) and the large space housing classrooms in the back.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan

It is very common that when visiting an old shrine, the line of sight would be smoothly led to the sky through a big curved roof of the main temple after walking through the low gate into the precinct. Such experience is also reintroduced by reversing the spatial configuration of the roof to the ceiling warping upward. Moreover, the higher roof of the main volume can be seen beyond the one of low-rafter eave from the old Tokaido: it is the exact appearance of local temples.

Courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
Courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

Following the principle of natural science
On the other hand, the existence of this architecture is realized by the shape of the catenary curve defined by gravity - the most fundamental element in natural science. The tender roof like a timber cloth, which is supported by two parallel steel Torii-gate-shaped frames, covers the whole space creating an architecture for children gently. This timber fabric was weaved with a warp of short laminated European Red Pine sticks (Length: 1500mm, Width: 105mm) and woof of two steel rods(φ22mm) perforating them. Only tension occurs within the structure due to the property of the catenary curve, so this gentle and soft wooden roof frame enables to cover a large-span (up to 20m) pillarless space.

Courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
Courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
Axonometric Details
Axonometric Details
© FUJITSUKA Mitsumasa
© FUJITSUKA Mitsumasa

Simple principle, diverse phenomenon
The completed building acquires gentle atmosphere when looking from the old Tokaido, building up a peaceful historical street view together with the shrines and temples nearby. Meanwhile, it appears to be a pure geometric volume when looking from the adjacent park, displaying the principle of natural science that could be easily learned by children. Furthermore, when entering the interior, there is a tender and relaxed space for the children just like under a sheet. This kind of diverse phenomenon of architecture is not a collection of independent elements but is developed by one simple principle. We believe it would be able to get a timeless and universal strength by opening toward the regional diversity while still holding an intact principle as a backbone. (Masahiro Harada)

© FUJITSUKA Mitsumasa
© FUJITSUKA Mitsumasa

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chiryu Afterschool / MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO" 28 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897190/chiryu-afterschool-mount-fuji-architects-studio/> ISSN 0719-8884
Courtesy of MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

知立市中学 / MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.