the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. China
  5. Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University
  6. 2013
  7. Shuyang Art Gallery / UAD

Shuyang Art Gallery / UAD

  • 00:00 - 13 July, 2018
Shuyang Art Gallery / UAD
Shuyang Art Gallery / UAD, Main Entrance. Image © Qiang Zhao
Main Entrance. Image © Qiang Zhao

Sky Lighting. Image © Qiang Zhao Zoom in Bird View. Image © Qiang Zhao Secondary Entrance. Image © Qiang Zhao Entrance Courtyard. Image © Qiang Zhao + 25

  • Structural Engineer

    Kaizhong Wei, Shuai Wu
  • MEP Consultant

    Yi Yang, Pang Li, Minmin Zhang, Dahong Pan, Xing Zhou
  • Lighting Consultant

    Peiyu Zhou
  • Quantity Surveyor

    Chaohui Qiu
  • Landscape Consultant

    Xiao‘ang Cai
  • More Specs Less Specs
Facade Texture and Cambered Surface. Image © Qiang Zhao
Facade Texture and Cambered Surface. Image © Qiang Zhao

Text description provided by the architects. This project is located in the hometown of traditional calligraphy, Shuyang, Jiangsu province, and is positioned as the calligraphy art gallery to display and inherit Shuyang calligraphic style.

Entrance Courtyard. Image © Qiang Zhao
Entrance Courtyard. Image © Qiang Zhao

Design Concept
The concept of architecture abstracts the most fundamental three colors, black, white and red of Chinese calligraphy from rice-paper, brush-pen, seal and creates a pure space experience with pure colors.

Secondary Entrance. Image © Qiang Zhao
Secondary Entrance. Image © Qiang Zhao

The aesthetic interest of the calligraphy in the architectural layout referring to Zheng Banqiao’s  calligraphic style is to respond to the ideological and practical work, the light and heavy, and the opening and closing of the calligraphy through controlling the size of the building, the space, the contrast of the materials and so on.

Zoom in Bird View. Image © Qiang Zhao
Zoom in Bird View. Image © Qiang Zhao

Design Strategy
The largest exhibition hall along the street has the red-bricked exterior wall, like a condensed seal printed on the elegant scroll of ink and wash. The way of cutting the corner through the arc surface strengthens the iconic character of the building along the street, forming a unique lasting appeal. Red brick is Yixing clay brick, adopting three kinds of lining according to the different locations. The lower brick head outstand the wall, and the upper part intrudes the wall, and cut part is flatly lined, forming different textures.

1F Floor Plan
1F Floor Plan

The ink volume and angle are cut and painted with dark grey fluorocarbon paint, and the wall presents a subtle color change in the blue sky, such as the giant stone, such as the ink block, with a simple and profound texture. At the bottom of the body, the rounded corners are processed to show the sense of gravity in calligraphy.

View From the Lake. Image © Qiang Zhao
View From the Lake. Image © Qiang Zhao

The white volume selects prefabricated concrete hanging board, and the surface is treated with vertical chisel, such as rice-paper, which formed delightful contrast to the smooth and fine ink surface. The bottom of the body is overhanging to show a floating state, reflecting the spirit of detachment in calligraphy.

Black and White Volume Contrast. Image © Qiang Zhao
Black and White Volume Contrast. Image © Qiang Zhao

The tranquil water in the entrance is set up to keep off the noise of the outside world, and the visitors are introduced into the gallery by a bridge on the surface of the water. The continuous transition of space makes the visitors compose the mind quickly before entering the exhibition hall.

Section
Section

The space relationship is controlled by the layout of "sparse enough to run horse, dense enough with no needle". It is close to keep a narrow lane of only 2 meters wide. Both sides are pure black and white volume, making people feel to walk among the books. The space will turn to open courtyard and create an open space effect.

Sky Lighting. Image © Qiang Zhao
Sky Lighting. Image © Qiang Zhao

There is a gray space in the way that the volume of the body is dug in introverted manner, and the outdoor space can be extended into the indoor rest area. The tourists can enjoy the interesting space experience during the visit.

Column Free Hall. Image © Qiang Zhao
Column Free Hall. Image © Qiang Zhao
3F Floor Plan
3F Floor Plan
Street View. Image © Qiang Zhao
Street View. Image © Qiang Zhao

All the exhibition halls are open space without columns, which can be arranged freely according to the exhibition needs. Glass corridor connects the exhibition halls, in order to facilitate continuous exhibition. In the middle of the red bricked exhibition hall, there are light wells through 3 floors, which creates bright and transparent indoor space.

Roof Top Garden and Ink Pattern Pavement. Image © Qiang Zhao
Roof Top Garden and Ink Pattern Pavement. Image © Qiang Zhao

The paved road and roofed courtyards are inspired by the abstract pattern of the ink spreading. Through the different grayscale changes of the granites in the paved fields, an ink painting is formed.

Roof Top Garden. Image © Qiang Zhao
Roof Top Garden. Image © Qiang Zhao

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University
Office
Cite: "Shuyang Art Gallery / UAD" 13 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897180/shuyang-art-gallery-uad/> ISSN 0719-8884
Main Entrance. Image © Qiang Zhao

沭阳美术馆 / 浙江大学建筑设计研究院