the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. India
  5. Morphogenesis
  6. 2016
  7. The Woodside / Morphogenesis

The Woodside / Morphogenesis

  • 22:00 - 26 June, 2018
The Woodside / Morphogenesis
The Woodside / Morphogenesis, © Suryan Dang
© Suryan Dang

© Suryan Dang © Suryan Dang © Suryan Dang © Suryan Dang + 24

  • Architects

  • Location

    Kasauli, Himachal Pradesh, India
  • Lead Architects

    Manit Rastogi, Sonali Rastogi
  • Area

    125000.0 ft2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Suryan Dang
© Suryan Dang

Text description provided by the architects. The Woodside is a low-density luxury residential mountain villa development comprising of 37 villas built on a 12-acre site in the picturesque environs of Kasauli, India. Kasauli falls in an interesting topographic and climatic zone where one needs to deal with mountainous terrain and cool winters, while summers can get as warm as the plains. The site is a highly contoured piece of land with level differences of about 100 m within the site. The neighborhood is predominantly used for agriculture and vegetation, and hence the site exists within a vast green and mountainous landscape. The organizing principle for the development is formalized keeping in mind natural swales and ridges.

Site Plan
Site Plan

The villas and the internal road networks are strategically placed in order to minimize the amount of cutting and filling to the natural terrain as well as to retain maximum existing vegetation. Morphogenesis designed each cottage in a two-wing format that is connected at a pin joint, which can swing open or close, depending on how and what the ground would allow one to engage with at that point.

© Suryan Dang
© Suryan Dang

This leads to some level of uniformity even though all these houses are different from each other. The cottages are positioned on the slope in a manner that ensures unobstructed panoramic views of the scenic hills of the Shimla valley; the largest ones enjoy a view right up to the city of Chandigarh on a good day. This is achieved by maintaining a minimum height difference between the roof level of each cottage and the ground level of the preceding cottage uphill.

© Suryan Dang
© Suryan Dang

Generous living spaces with apertures that maximize the panoramic views extend into lawns, plunge pool decks, and wide balconies. Various environmental strategies are adopted to secure water and energy conservation throughout the development. The water supply and replenishment system are designed to minimize wastage of water and to utilize rainwater harvesting systems, while process wastewater from the sewage treatment plant supports irrigation needs for all the landscaping.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

The 350- mm-thick outer walls of the cottages provide thermal mass that keeps the cottages cool in the summers and traps much-needed warmth in the winters, considerably reducing energy consumption. The site is well equipped with rainwater harvesting facilities that help to reduce water wastage. Rainwater harvesting pits are established at regular intervals within the site, which further helps in the storage of surface runoff. The collected water is then used for the purpose of irrigation downhill and the remaining water is channelized further downhill to be collected in a sump to be reused later.

© Suryan Dang
© Suryan Dang

This project also aims at developing a community and hence, special features have been incorporated to pledge the exclusivity of the site. For example overhanging cliffs, and a glass Tea House on the summit referencing the British legacy of the area and the evening tea ritual. The clubhouse affords 360-degree views on all sides. An existing water body on the site is retained and the onsite vegetation is maintained as well in order to preserve the sanctity of the site. In addition, locally available materials like stone, timber, slate, and rubble are used for construction.

© Suryan Dang
© Suryan Dang

The Morphogenesis approach to this design was to change very little in the land formation–to “touch the earth lightly,” quoting Glenn Murcutt. The unusual site and unique brief elicited a design response that is intrinsically rooted to the high specificity of the site’s topography, geography, and immediate context; it aspires to visually engage with the end user’s imagination by creating a unique identity amidst a serene landscape.

© Suryan Dang
© Suryan Dang

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Morphogenesis
Office
Cite: "The Woodside / Morphogenesis" 26 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896961/the-woodside-morphogenesis/> ISSN 0719-8884
© Suryan Dang

印度伍德赛德别墅群 / Morphogenesis

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.