All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Alessandro Bulletti Architetti
  6. 2018
  7. Casa K / Alessandro Bulletti Architetti

Casa K / Alessandro Bulletti Architetti

  • 02:00 - 25 June, 2018
  • Curated by María Francisca González
Casa K / Alessandro Bulletti Architetti
Casa K / Alessandro Bulletti Architetti, Courtesy of Alessandro Bulletti
Courtesy of Alessandro Bulletti

Courtesy of Alessandro Bulletti © Alessandra Chemollo Courtesy of Alessandro Bulletti Courtesy of Alessandro Bulletti + 22

    • Collaborators

      Giovanna Bignami
    • Consultants

      MTProgetti Structure Engineer
    • General Contractor

      Brozzetti&Biscarini
    • More Specs Less Specs
    © Alessandra Chemollo
    © Alessandra Chemollo

    Text description provided by the architects. The house is located on a hillside characterized by the presence of numerous secular olive trees and a magnificent view to the south, in the direction of the city of Perugia. The building is organized on two levels: the upper floor dedicated to daytime activities functions, while the lower floor contains the bedrooms and all the service areas.

    Courtesy of Alessandro Bulletti
    Courtesy of Alessandro Bulletti

    The two floors of the house solve the existing height difference between the private access road and the large lower lawn, the only horizontal area in the property. Uphill, the house looks like a low volume and thus establishes a better relationship with the small scale of the place, characterized by the presence of the small existing agricultural building, considered an element of great importance also in the new settlement layout.

    Courtesy of Alessandro Bulletti
    Courtesy of Alessandro Bulletti
    Floor Plans
    Floor Plans
    Courtesy of Alessandro Bulletti
    Courtesy of Alessandro Bulletti

    Downhill, however, the house is manifested by the double height loggia open on the big lawn toward the swimming pool located at the southern end of the property. The entrance to the house takes place through the small loggia, defined by the long pitched copper roof which is lowered in the vicinity of the pedestrian access road being inserted between two existing olive trees, without altering the scale of the place.

    Courtesy of Alessandro Bulletti
    Courtesy of Alessandro Bulletti
    © Alessandra Chemollo
    © Alessandra Chemollo

    The house, completely covered in local sandstone, is mostly closed to the north against the wind and opens to the south with large windows through which you establish relationships with the most significant aspects of the landscape near and far. The large loggia, like a deep frame, selects a precise portion of unique landscape unchanged over time. This image, which shows the profile of the historic city, in a magical balance between built environment and countryside, represents the fixed scene but always changing of domestic life.

    Courtesy of Alessandro Bulletti
    Courtesy of Alessandro Bulletti
    Sections A and B
    Sections A and B
    Courtesy of Alessandro Bulletti
    Courtesy of Alessandro Bulletti

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Casa K / Alessandro Bulletti Architetti" 25 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896833/casa-k-alessandro-bulletti-architetti/> ISSN 0719-8884
    Courtesy of Alessandro Bulletti

    K 住宅 / Alessandro Bulletti Architetti

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.