the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. Canada
  5. Studio Michel de Broin
  6. 2017
  7. Dendrites / Studio Michel de Broin

Dendrites / Studio Michel de Broin

  • 09:00 - 16 July, 2018
Dendrites / Studio Michel de Broin
Dendrites / Studio Michel de Broin, © Jules Deauchamp-Desbiens
© Jules Deauchamp-Desbiens

© Jules Deauchamp-Desbiens © Jules Deauchamp-Desbiens © Michel de Broin © Jules Deauchamp-Desbiens + 23

  • Fabrication

    Lafontaine Iron Werks Inc. and Toque Innovations
  • Engineer

    Quantum Engineering Inc
  • Architect

    Gabriel Rousseau
  • More Specs Less Specs
© Michel de Broin
© Michel de Broin

Text description provided by the architects. Commissioned by the City of Montréal Situated at the core of the recently developed Interna­tional Civil Aviation Organization Plaza (ICAO), Dendrites is the newest monumental public work by the artist Michel de Broin.

Render 01
Render 01
Render 05
Render 05

The word dendrite refers to the branched projections of a neuron, which propagate cerebral stimulation; the term is derived from the Greek Dendron, also the word for tree. Extending across both sides of Notre-Dame Street in the downtown core, the work is comprised of two sculptural stairways directly modeled on the neuron structure. Simultaneously evocative of massive tree trunks with their network of branches spreading out towards the surrounding cityscape, the trunk-like elements are distinguished both by their respective sizes and unique sinuosities. Construct­ed of weathering steel, the piece takes on the ochre color of the tree trunks it references, while simultaneously alluding to the industrial past of the central urban site and its iron infrastructure. Through the natural process of oxidation, the sculpture’s steel surface undergoes a microscopic crystallization of iron particles recalling the formation of dendrites. This dynamic process creates a nuanced parallel between the form of the stairway and its underlying material, and can also be read as analogous to the ever changing form of the networked city surrounding it.

© Jules Deauchamp-Desbiens
© Jules Deauchamp-Desbiens

Recontextualized in this new sculptural configuration, the underlying stairways still function as circulatory structures allowing for the movement of people while also beckoning towards an in­nate human desire for vertical ascension; the urge to reach the highest branch of a tree or peak a mountain in order to contemplate a new horizon. Dendrites offers such an experience, allowing the public the opportunity to climb its branches and glimpse an alternative view.

© Jules Deauchamp-Desbiens
© Jules Deauchamp-Desbiens

Dendrites encourages climbing through a network of alternate possible routes. When a passer-by ascends the stairs they consistently face a bifurcation, and a decision must ensue. An apt metaphor is found in the way thoughts are formed in the human brain through the transmission of electrical impulses within a larger network of neuronal dendrites; much like the climber in the sculpture discovering the structures of his surrounding environment. From one end of the work to the other — like a neural impulse traveling across the brain — the walker climbs the stairs and ventures into the sculpture, emerging on the other side with a new perspective.

Stair detail
Stair detail
© Michel de Broin
© Michel de Broin

The redevelopment of this originally heavy trafficked site displaced the car as its central focus through the creation of a new path, green space, and meeting point designed to be frequented by pedestrians and cyclists alike. Dendrites direct­ly responds to this integrated urban vision - offering passersby the opportunity for active participation. By climbing in the branches, they animate the sculpture much like the foliage of a tree

© Jules Deauchamp-Desbiens
© Jules Deauchamp-Desbiens

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Studio Michel de Broin
Office
Cite: "Dendrites / Studio Michel de Broin" 16 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896724/dendrites-studio-michel-de-broin/> ISSN 0719-8884
© Jules Deauchamp-Desbiens

树突城市雕塑 / Studio Michel de Broin

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.