the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. The Netherlands
  5. architectenbureau cepezed
  6. 2018
  7. The Green House / architectenbureau cepezed

The Green House / architectenbureau cepezed

  • 05:00 - 28 June, 2018
The Green House / architectenbureau cepezed
The Green House / architectenbureau cepezed, © cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee + 20

  • Interior Architect

    Coster Design, Arnhem, Netherlands
  • Constructions Advisor

    Pieters Bouwtechniek, Delft, Netherlands
  • MEP Consultant

    Strukton Worksphere, Maarssen, Netherlands
  • Building physics, Acoustics, Fire safety & Sustainability

    DGMR, The Hague, Netherlands
  • Building Contractor

    Ballast Nedam, Nieuwegein Netherlands
  • Client

    R Creators, Maarssen, Netherlands
  • More Specs Less Specs
© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

Text description provided by the architects. In 2014 cepezed was commissioned to make a modern government office from the former Knoopkazerne on the Croeselaan in Utrecht. The Central Government Real Estate Company also requested a solution for the space between the Knoopkazerne and the adjacent head office of Rabobank. Because a definitive destination for this location will be decided in fifteen years, a temporary interpretation was sought that could make the area that would otherwise remain vacant, more lively. cepezed developed a plan in which both the function and the architecture are based on circularity.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee
Axonometric
Axonometric
© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

The Green House accommodates a 'circular' restaurant concept plus meeting facilities. In accordance with the principles of circularity, the building (including the foundation of prefab concrete blocks) is completely dismountable. In fifteen years it can be built up elsewhere. The aim was also to implement reusable materials as much as possible.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

The two-storey pavilion is designed as a generic building kit with a removable steel frame made of galvanized profiles. The dimensions are derived from those of the smoke glass facade panels of the former Knoopkazerne; these have been re-used for the second skin and the greenhouse of the pavilion. The circularity of the building also lies in the choice of the right floor in the right place. Street clinkers from an old quay in Tiel replace the classic ground floor that has been poured. They are located on a compacted sand bed with underfloor heating.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

The first floor consists of prefabricated wooden elements. In view of the acoustics in the restaurant, the sub-plating is perforated and the elements are filled with insulation. For the roof, the choice fell on a light steel sheet that was also perforated and filled with insulation. With a glass curtain wall, the plinth of the pavilion is completely transparent. For the closed parts of the façade on the first floor, prefabricated timber frame panels were used. These are 100% recyclable and (H) CFC-free.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

The vertical farming greenhouse of eighty square meters is located on the floor next to the meeting rooms. Here vegetables and herbs are grown for the restaurant kitchen. A vide in the pavilion makes the publicly accessible greenhouse visible from the restaurant below. The large green wall also contributes significantly to the experience of The Green House. The roof of the pavilion is filled with solar panels.

The green house
The green house

The Green House is the first to have a ac-plug-free kitchen in which food is prepared without electricity but with energy-efficient ovens fired with renewable fuels. With urban mining a large part of the interior has been found and the new furniture that has been used is made from recycled materials.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
architectenbureau cepezed
Office
Cite: "The Green House / architectenbureau cepezed" 28 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896630/the-green-house-architectenbureau-cepezed/> ISSN 0719-8884
© cepezed | Lucas van der Wee

绿色餐厅,“零插座”设计实现可持续发展 / architectenbureau cepezed

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.