the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Tobias Partners
  6. 2017
  7. Haxstead Garden House / Tobias Partners

Haxstead Garden House / Tobias Partners

  • 17:00 - 19 June, 2018
Haxstead Garden House / Tobias Partners
Haxstead Garden House / Tobias Partners, © Justin Alexander
© Justin Alexander

© Justin Alexander © Justin Alexander © Justin Alexander © Justin Alexander + 37

  • Architects

  • Location

    Central Tilba, Australia
  • Project Principal

    Richard Peters
  • Architect

    Julia Cumines
  • Practice Principal

    Nicholas Tobias
  • Area

    220.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

    © Justin Alexander
    © Justin Alexander

    Text description provided by the architects. Designed for a couple and their two children, the Haxstead Garden House in Central Tilba, NSW Australia is located within a rural setting on a large historic family estate, surrounded by native bushland and landscaped gardens overlooking the Sapphire Coast.

    © Justin Alexander
    © Justin Alexander
    © Justin Alexander
    © Justin Alexander
    © Justin Alexander
    © Justin Alexander

    The brief called for a house that would enjoy views, offer protection from bracing winds and heavy rainfall, provide a strong connection with nature; and given its harsh location and remoteness, be tough and as low-maintenance as possible.

    © Justin Alexander
    © Justin Alexander
    First floor plan
    First floor plan
    © Justin Alexander
    © Justin Alexander

    Previously containing garages for the main homestead, the site selected has sweeping views to the south-east so the material combination, in-situ concrete on the southern facade and a pre-fabricated galvanised steel structure to the north, was chosen to buffer the elements and engage with views of the surrounding landscape.

    © Justin Alexander
    © Justin Alexander

    The building is placed east-west and has a robust concrete facade to the south that provides protection. Its monolithic concrete gutter harvests rainwater and incorporates the main circulation spine internally. From the inside, carefully placed columns frame views of Tilba beach and the Bermagui township beyond.

    © Justin Alexander
    © Justin Alexander

    In contrast to the ‘brut’ concrete form of the southern facade, a series of prefabricated lightweight steel portal-frames and full-height glazing create rooms along the building’s length that open up to the north and the garden. Designed to buffer the elements and in combination with the building, the landscaped garden creates a microclimate that provides protection from the north-eastern winds and connection to the view. Even on very windy days occupants can enjoy being outdoors in the dining and pool areas, and when inside the house can be left open to the garden.

    © Justin Alexander
    © Justin Alexander

    The design approach aims for a clear expression of its construction with highly resolved details that take form in concrete, steel, glass and timber. There is an economy of material employed throughout and a well-considered construction process that reduced material waste and time onsite. With no superfluous components or lavish decorative elements, materials are expressed as both form and finish. The level of refinement achieved and the cost-effective building program is testament to the construction team led by builder Pat Waddell. 

    © Justin Alexander
    © Justin Alexander

    Myles Baldwin designed the gardens to reflect the coastal location. A perimeter of Melaleuca and Casuarina trees blend with the native bush, and Norfolk Island pines punctuate lawns and are complemented by sculptural beds of native Poa, exotic Miscanthus grasses, cactus and succulents. 

    © Justin Alexander
    © Justin Alexander

    The swimming pool is positioned within the garden and connects with a pergola and outdoor dining area. A paved pathway leads from the lower entry courtyard and connects to the garden and house placed a metre above. By arranging the plan in this way, all external garden walls present as secondary elements and nature takes precedent.

    View the complete gallery

    About this office
    Tobias Partners
    Office
    Cite: "Haxstead Garden House / Tobias Partners" 19 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896579/haxstead-garden-house-tobias-partners/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.