the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. The Netherlands
  5. Kollhoff & Pols architecten
  6. 2017
  7. Zuidblok / Kollhoff & Pols architecten

Zuidblok / Kollhoff & Pols architecten

  • 05:30 - 22 June, 2018
Zuidblok / Kollhoff & Pols architecten
Zuidblok / Kollhoff & Pols architecten, © Luuk Kramer
© Luuk Kramer

© MWA Hart Nibbrig © MWA Hart Nibbrig © Luuk Kramer © Luuk Kramer + 17

    • Contributors

      Daan Brolsma, Willem Bos, Jan Beelen, Elmar Koers
    • Urban planner

      West8 (Edzo Bindels), Rotterdam
    • Contractor

      Vink Bouw, Nieuwkoop
    • Structural Engineer

      Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
    • Building services consultant

      DGMR, Den Haag; Techniplan, Rotterdam
    • Construction management

      IQNN Vastgoed, Den Haag
    • Interior designer

      MBDS, London (hotel); Ninetynine, Amsterdam (proeflokaal)
    • Landscape architect

      Copijn, Utrecht
    • Area including parking garage

      12500.0 m2
    • Area excluding parking garage

      5400.0 m2
    • Client

      IQNN Vastgoed, Den Haag; Vink Bouw, Nieuwkoop
    • More Specs Less Specs
    © Luuk Kramer
    © Luuk Kramer

    This text is taken from the recently published ‘Architecture in the Netherlands 2017/2018 yearbook’. The canopy with impressive overhang (a 16-metre cantilever supporting two floors) is the most eye-catching feature of the Zuidblok building on Amsterdam’s Stadionplein. The cantilever was originally proposed by OMA as a spatial solution to the impasse between the city council and local residents over whether or not to build on the square. The overhang has the merit of retaining the desired sight lines on the square while also giving locals a covered public space.

    © MWA Hart Nibbrig
    © MWA Hart Nibbrig

    The floating canopy is out of character for Kollhoff Architecten, who see architecture as an expression of weight and stability. Here faux buttresses have been used to lend the structure a visual sense of weight and solidity. This in turn serves to emphasize the play of sight lines around the block. Zuidblok houses a broad-ranging culinary programme. It is a hotel and wine bar, café-restaurant and culinary training centre all in one. There are flexible workspaces and spaces for hire for parties and conferences.

    Ground floor plan
    Ground floor plan
    Cross section
    Cross section

    The staircase between the restaurant and the training kitchen, running the full length of the car park ramp, doubles as a spacious, comfortable seating area. The roof garden, centrally located among the hotel apartments and visible from the square, is part of the concept: seasonal vegetables and herbs are grown here. The two parking ticket booths designed by Jan Wils as part of the Olympic Stadium ensemble, have been rebuilt by Kollhoff. Instead of selling tickets for the car park, they are now coffee bar and ice cream shop respectively. Nowadays, cars park underneath the building.

    © MWA Hart Nibbrig
    © MWA Hart Nibbrig

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Zuidblok / Kollhoff & Pols architecten" 22 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896533/zuidblok-kollhoff-and-pols-architecten/> ISSN 0719-8884
    © Luuk Kramer

    Zuidblok 大楼,16米悬挑为市民提供城市活动空间 / Kollhoff & Pols architecten

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.