All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Wheeler Kearns Architects
  6. 2016
  7. St. Joseph Residence I / Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Residence I / Wheeler Kearns Architects

  • 19:00 - 30 January, 2019
  • Curated by Fernanda Castro
St. Joseph Residence I / Wheeler Kearns Architects
St. Joseph Residence I  / Wheeler Kearns Architects, © Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers © Steve Hall, Hall + Merrick Photographers © Steve Hall, Hall + Merrick Photographers © Steve Hall, Hall + Merrick Photographers + 32

  • Structural Engineer

    Enspect Engineering
  • General Contractor

    Lakeshore Enterprises
  • Mechanical Engineer

    BES
  • Millwork

    Woodlogic Custom Millwork Inc.
  • Landscape Architect

    McKay Landscape Architects
  • More Specs Less Specs
© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

“In Search of Balance”

Sited upon a coastal dune landscape, this residence seeks proportional balance. Balance between elemental exposure and domestic intimacy.
Balance between the natural and the manmade (in landscape, form, material, to color, texture, furnishings).

© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Combined Floor plans
Combined Floor plans
© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

Two cross axis are laid down over a long rolling site - one extending and connective; one short, straddling the crest. A vertical shaft (of weathering steel, seemingly roofless) is placed to mark the crossing. Three primary horizontal protective volumes are then placed, two on the ground (of porcelain), one bridging overhead (of wood). The resultant void becomes the fourth, most public volume.

© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

Secondary architectural elements are subsequently introduced, (trellis, screen wall, stepped garden, screened pavilion) extending the house into the landscape, and back. The resultant is a deliberate sequence of domesticated spaces of varied scales, each with specific agendas, microclimates, sounds, smells, effects.
Contrast heightens experience.

© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
© Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

View the complete gallery

About this office
Cite: "St. Joseph Residence I / Wheeler Kearns Architects" 30 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896385/st-joseph-residence-i-wheeler-kearns-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.