the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Chance de Silva
  6. 2017
  7. VEX / Chance de Silva

VEX / Chance de Silva

  • 03:00 - 22 June, 2018
VEX / Chance de Silva
VEX / Chance de Silva, © Hélène Binet
© Hélène Binet

© Hélène Binet © Hélène Binet © Hélène Binet © Hélène Binet + 19

  • Music composer

    Robin Rimbaud (‘Scanner')
  • Builder

    TBA Contractors Ltd.
  • Engineering

    Price and Myers
  • More Specs Less Specs
© Hélène Binet
© Hélène Binet

Text description provided by the architects. Vex is a unique architecture/sound collaboration. It is an in situ concrete house which arose out of the collaboration between musician Robin Rimbaud (known as ‘Scanner') and architects Chance de Silva.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

Music and architecture both take as their starting point Erik Satie's 'Vexations' – a looping, repetitive piano work that lasts around 18 hours in continuous performance. 

© Hélène Binet
© Hélène Binet

This is to our knowledge the first architecture/sound collaboration of this type since Le Corbusier/Xenakis/Varèse's Philips Pavilion of 1958. (In that it was envisaged as an integrated design collaboration, with the music and architecture symbiotic and made in parallel, rather than the sound added later as an installation in an existing building).

Section B-B
Section B-B

Creating the continuously changing, fluted exterior concrete required formidable craftsmanship in making the boat-like formwork.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

Internally, exposed concrete ceilings, elements of wall and a single elliptical column create a warm, cavelike feel – although the building is paradoxically very light with window positions responding to Satie’s musical score as well as contextual and sunlight parameters.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

Wherever an upper floor is 'pulled back' from the one below a crescent-shaped rooflight results. Where an upper floor overlaps the one below, there is a reflective soffit of galvanised steel.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

The building is a very bold addition to a London conservation area (of predominantly Victorian houses). It nudges forward of the historic building line to give views down the street, capture sunshine around the clock, and look out towards a local landmark church.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

The building is triple-glazed, highly insulated and, with very good thermal mass from the concrete, has a simply-controlled internal environment using an efficient condensing gas boiler and underfloor heating.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

Sound is incorporated in a hardwired Sonos system controlled from iPod or mobile phone.

View the complete gallery

About this office
Chance de Silva
Office
Cite: "VEX / Chance de Silva" 22 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896369/vex-chance-de-silva/> ISSN 0719-8884