We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

NTU Cosmology Hall / KRIS YAO | ARTECH

NTU Cosmology Hall / KRIS YAO | ARTECH

NTU Cosmology Hall. Image © Shawn Liu StudioAtrium. Image © Shawn Liu StudioAtrium. Image © Shawn Liu StudioCorridor. Image © Shawn Liu Studio+ 21

  • Architect In Charge:Kris Yao
  • Inspection Architect:Kris Yao, Glen Lu
  • Project Principle:Kuo-Chien Shen
  • Design Team:Chien-Yi Wu, Winnie Wang, Rossalin Yang, Ting-Tseng Shen, Jake Sun, Wei Tseng, Li-Ting Huang, North Tseng, Ting-Fung Ho
  • Construction Inspection:Jun-Ren Chou, Guan-Lin Lu, Eric Chen, Miles Guan, Chan-Ho Chang
  • Plumbing, Electrical & Fire Protection:Majestic Engineering Consultants Inc.
  • City:Taipei
  • Country:Taiwan (ROC)
More SpecsLess Specs
NTU Cosmology Hall. Image © Shawn Liu Studio
NTU Cosmology Hall. Image © Shawn Liu Studio

Text description provided by the architects. Seeking harmony with the surrounding environment, the entrances of the Cosmology Centre extend outward from a cross-shaped axis. The plaza on the eastern side reaches into the existing banyan tree park.

Atrium. Image © Shawn Liu Studio
Atrium. Image © Shawn Liu Studio
Floating Cube. Image © Shawn Liu Studio
Floating Cube. Image © Shawn Liu Studio

The idea of acting against the force of gravity inspired the design of a floating cube in space, structurally supported by the concrete core setback in the center.

Facade. Image © Shawn Liu Studio
Facade. Image © Shawn Liu Studio

The depths of the vertical sunshades vary in a progressive sequence, so that the illusion of a sphere inside the cube can be seen outside as one moves around the building, visually experiencing a dynamic, changing façade.

Atrium. Image © Shawn Liu Studio
Atrium. Image © Shawn Liu Studio

Behind the external hidden sphere is a 38-meter high tubular open atrium, its height echoes with that of the Pantheon of Rome. It provides a direct communication between inside and outside, so that users indoors can directly sense the external natural environment, rain or shine, day or night.

Section
Section

The interior façade of the atrium models the heavenly bodies, made by perforated metal claddings. It also provides visual penetration through the hallways and decreasing echoes in the atrium.

Corridor. Image © Shawn Liu Studio
Corridor. Image © Shawn Liu Studio

The second through eighth floors are for laboratories. There’s an outdoor viewing terrace on the seventh floor for relaxation.

Floating Cube. Image © Shawn Liu Studio
Floating Cube. Image © Shawn Liu Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:NTU Cosmology Hall,Taipei, Taiwan (ROC)

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "NTU Cosmology Hall / KRIS YAO | ARTECH" 22 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896307/ntu-cosmology-hall-kris-yao-artech> ISSN 0719-8884
NTU Cosmology Hall. Image © Shawn Liu Studio

台大次震宇宙馆 / 姚仁喜 | 大元建筑工场

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.