the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Russia
  5. FORM Bureau
  6. 2017
  7. Garage Museum Headquarters / FORM Bureau

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Garage Museum Headquarters / FORM Bureau

  • 11:00 - 11 June, 2018
Garage Museum Headquarters / FORM Bureau
Garage Museum Headquarters / FORM Bureau, © Yuri Palmin
© Yuri Palmin

© Yuri Palmin © Yuri Palmin © Yuri Palmin © Yuri Palmin + 30

  • Architects

  • Location

    Moscow, 119049, Russia
  • Lead Architects

    Olga Treivas, Vera Odyn, Polina Litvinenko, Maria Zlobina, Crispijn van Sas, Natalia Samohina
  • Area

    1400.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Yuri Palmin
© Yuri Palmin

The Garage Museum was moved from its original location at the Bahmetyevsky Bus Depot to Gorky Park in 2012. Its headquarters were relocated to a seemingly anonymous building partly occupied by the park administration. Research into the history of the site revealed an architectural palimpsest, a building with many lives that was marked by crucial events in Moscow’s history.

© Yuri Palmin
© Yuri Palmin
Garage Axonometries
Garage Axonometries
© Yuri Palmin
© Yuri Palmin

Built at the end of the 19th century as a shipyard, the building was reinvented several times, becoming a pavilion at the first All-Union Agricultural Exhibition, a cinema, a WWII trophy gallery, a bathhouse, and a shop of sanitary equipment and ceramics. Several prominent architects were involved in its reconstructions, including Sergey Sherwood, Alexey Shchusev, El Lissitzky, Vasiliy Voinov, Rodrigo da Costa.

© Yuri Palmin
© Yuri Palmin
First Floor Plan
First Floor Plan
© Yuri Palmin
© Yuri Palmin

By the 1990s, like many historic houses in the city center, the building was taken over by small businesses and segmented into a labyrinth of cluttered offices. The project focused on opening up the space and stripping it of recent layers to reveal its historic core. The plan of the cinema was adapted to the needs of the Garage Museum headquarters. The brickwork was exposed and revealed a patchwork of decades; arches of the shipyard, walls of the cinema, patches of clinker tile from ad hoc repairs. Original porthole windows and exits into the park were opened up, which brought the facade back to its rhythm of the 1930s.

© Yuri Palmin
© Yuri Palmin

The layering can be felt in the new interior; the historic shell envelopes several new functional volumes varied in form and finish. The rough shipyard walls become a backdrop for clean lines and textures of the new furnishings. The various departments of the office are divided among 4 stories, with each given a distinct space, while maintaining a visual connection with one another. The space can be observed in its entirety from the open circulation spaces. e director’s office acts as an observation room suspended to the side of the other work areas. A panoramic window was installed to light the topmost mezzanine, revealing the ruined cinema and the city skyline with monuments of the Luzhkov era. 

© Yuri Palmin
© Yuri Palmin

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Garage Museum Headquarters / FORM Bureau" 11 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896134/garage-museum-headquarters-form/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.