the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Katsutoshi Sasaki + Associates
  6. 2017
  7. T / Katsutoshi Sasaki + Associates

T / Katsutoshi Sasaki + Associates

  • 00:00 - 12 June, 2018
T / Katsutoshi Sasaki + Associates
T / Katsutoshi Sasaki + Associates, Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates + 25

  • Garden Design

    GARDEN WORKS ENZO
  • Construction Company

    Toyonaka construction Co.,Ltd.
  • Structure Company

    Tatsumi Terado Structural Studio
  • Site Area

    184.00m2
  • Built Area

    54.60m2
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Text description provided by the architects. Both the name of the room (function) and the cenesthesia (volume) affect residential architectures.  Some are rational but leave the space and living in the rigid and inconvenient relationship. I would like to create the place where the sense of embracement and the laid-back breadth provided by the scale can coexist.  For this plan, I decomposed the length, breadth and height that make up three-dimensional shapes, and designed the “width” of the room from the human perspective to give the embracing comfort, and the “length and height” from the landscape perspective in light of the streetscape and the premise. I used 1.55m as the smallest common denominator and the effective dimension for the width of rooms after the numerous simulation of housing lives.  Two cubic capacities of 1.55m in width, 13.5m in depth and 8m in height sit next to each other over the T-shaped structure with the joint pillar/beam.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Simultaneously feeling the close proximity the small width gives and the sense of sharing the same space even when the dwellers actually are in separate rooms.  The scale of the place indefinitely expanding and contracting to accommodate the movement of people and their feeling of distance. The richness brought in the rationality by the unrestricted movement of people, light and wind inside the reiterating structure.  The new scale has brought about the new freedom that can be taken two ways.

Floor plans
Floor plans

The rooms on the upper floor are laid out in a spiral manner along the staircase, each at slightly shifted positions.  As the rooms are narrow, the floor does not need the beam and is supported by 50mm boards. And the upper and lower floors are loosely connected by that.  While I used the Japanese standard of 910mm module when spacing the pillars, I also used the new scale of 55mm in width and 700mm in depth for the structure to create the new living experience in the traditional dimensional system.  The natural light coming in from the gap at the top of the structure reflects several times to embrace the inside with the soft ambience on some occasions, and the morning or evening sun shine in sharply on other occasions. The main structure supports the “scenery created by the natural light and the scale”.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Sections
Sections
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Additionally, the deliberately limited width of the architecture gives the comfortable margin between the living section and the office.  The design at the scale that can easily induce activities around the house allows the everyday life and work, as the daily bustle, to connect to the atmosphere of the city.  Here, the use of the residential architecture is expanded - a gallery, market and private lodging for interns from overseas. My intention is to make a private residence connected to the world beyond its original purposes.

View the complete gallery

About this office
Katsutoshi Sasaki + Associates
Office
Cite: "T / Katsutoshi Sasaki + Associates" 12 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896111/t-katsutoshi-sasaki-plus-associates/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

T字屋:新与旧的结合,自由与理性共存 / Katsutoshi Sasaki + Associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.