We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

New Ateliers University of Fine Arts / ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

New Ateliers University of Fine Arts / ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS© Floris Groteclaes+ 48

  • Employees:Jan Jonas Kunz, David Peralta
  • Hvac Consultans:Ingenieurbüro Jöken
  • Electronical Consultants:E-Projekt GmbH
  • Client:Land Nordrhein-Westfalen
  • User:University of Fine Arts, Münster
  • Use:Daylight Ateliers for contemprorary Art
  • Team:Andreas Schüring, Herbert Bühler
  • City:Münster
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

Text description provided by the architects. A tendency of the today‘s art creation is to work again in large formats and space consuming. Two new large studios in the historic monuments of the trooper barracks of the 19th century on the Campus of Culture in Münster/ Germany were created for this need.

© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
Axonometry
Axonometry
© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

To enable these two large volumes of space, the simple roof trusses of the towers were deconstructed and built over the new ateliers cantilever prefabricated wood rib elements. The wooden structure is visible from the inside and, together with the lower wooden bowl, with the integrated hypocaust heating, ensures a pleasant room atmosphere. This place can be freely played by the artists.

© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

The special quality of the daylight for the artists is achieved by a frameless glazing in the eaves. The wooden structure is dissolved in this area as a timber truss and makes the ow of forces recognizable.

© Floris Groteclaes
© Floris Groteclaes

The roof shape of the historic hipped roofs, which is characteristic of the entire ensemble, is retained and reinforced in its effect. Thus, a new functional architecture is possible but also a special contribution to the protection of historical monuments is created. All-round ventilation wings are formally integrated into the cornice without disturbing the historical appearance. They provide a low- tech ventilation of the studio rooms.

© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

A gallery level can be used either for lectures of the artist classes or as an overview platform, as a place of curiosity, for exhibitions. An extendable white screen immerses the room in a di used light and is particularly important for the sculptor classes due to the alternating light mood.

© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Leonardo-Campus, 48149 Münster, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Ateliers University of Fine Arts / ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS" 11 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896010/new-ateliers-university-of-fine-arts-andreas-schuring-architects> ISSN 0719-8884
© ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

德国明斯特大学艺术学院 / ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.