All
Projects
Products
Events
Competitions

Renovation of Chiayi Railway Station Square / Shen Ting Tseng Architects

Renovation of Chiayi Railway Station Square / Shen Ting Tseng Architects

Courtesy of Shen Ting Tseng architects Courtesy of Shen Ting Tseng architects Courtesy of Shen Ting Tseng architects Courtesy of Shen Ting Tseng architects + 14

West District, Taiwan
  • Architects Authors of this architecture project Shen Ting Tseng Architects
  • Area Area of this architecture project
    350.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
Courtesy of Shen Ting Tseng architects
Courtesy of Shen Ting Tseng architects

Text description provided by the architects. In 1933, the first modern steel reinforced concrete station in Taiwan – the Chia-yi Railway Station – was completed. There was no station square at that time. With the development of transport and the increasing needs of transit, a square gradually took shape after 1950, becoming the starting point of the space for the small town. Over the past 50 years, the square underwent several times of adjustments; inside of the square gets congested by various types of vehicles, becoming chaotic and lacking a sense of modern city.

Courtesy of Shen Ting Tseng architects
Courtesy of Shen Ting Tseng architects
Plan
Plan
Courtesy of Shen Ting Tseng architects
Courtesy of Shen Ting Tseng architects

In 2016, the city government planned a comprehensive reform. We tried to create a human–vehicle balanced space crossing inside and outside of the square, making the railway station square a spacious and dynamic daily scene that belongs to the moment.

Courtesy of Shen Ting Tseng architects
Courtesy of Shen Ting Tseng architects

There are four types of vehicles – motorcycle, car, taxi, and bus – that converge on the square, which all have diverse scale and different fluidity. By re-organising the flow of traffic elements, a road system is configured, which occupies the minimum space, operates smoothly and therefore forms a new order. And the pedestrian area is extended at the same time.

Courtesy of Shen Ting Tseng architects
Courtesy of Shen Ting Tseng architects

Along the pedestrian flow, there are curved sheds set up at the three waiting areas in accordance with the shape of the routes, functioning as shelters for sunlight and rain. By the expressions of scale, shape, weight, and structure, a new spatial experience of staying, waiting, and walking is created.

Exploded isometric drawing
Exploded isometric drawing

The waiting shed is like a cloud that floats low and close to the ground. It becomes a slender horizontal line at a distance, where the historical station building is able to re-enter the focus of people’s attention, attracting a spotlight for the square. The sunlight creates curved light and shadows under the shed, encouraging a rhythm of walking, moving, and stopping for pedestrians. Whether standing or sitting, through this open structure, people re-experience the city.

Courtesy of Shen Ting Tseng architects
Courtesy of Shen Ting Tseng architects

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 528 Zhongshan Road, Chiayi City, West District, Taiwan

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Renovation of Chiayi Railway Station Square / Shen Ting Tseng Architects" 12 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895936/renovation-of-chiayi-railway-station-square-shen-ting-tseng-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Shen Ting Tseng architects

嘉义火车站站前广场再造 / 沈庭增建筑师事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.